Türk spor kamuoyu uzun yıllardır Spor Kulüpleri Kanunu’nu bekliyor.
Suat Kılıç zamanında başlayan çalışmalar yaklaşık 10 yıldır sonlandırılamadı. Suat Kılıç‘tan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı yapan Akif Çağatay Kılıç, Osman Aşkın Bak ve bugün Bakanlığı yöneten Mehmet Muharrem Kasapoğlu bu kanunun en kısa zamanda çıkacağını iddia ettiler ama beceremediler.
Bakan Kasapoğlu, 2019 yılından beri bu kanunun çıkacağını müjdeleyip duruyor ama somut bir gelişme görmüyoruz.
Saadet Partisi milletvekili Abdulkadir Karaduman, Spor Kulüpleri Kanunu’nun bir türlü TBMM’ye sunulmaması üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu‘nun yanıtlaması için yazılı soru önergesi vermiş.
Maalesef Bakan Kasapoğlu bu önergedeki soruları zamanında yanıtlamamış.
Soru önergesindeki iddialar bugün de geçerliliğini koruyor.
Anlaşılan, bazı kulüp yöneticilerinin ayağına basmamak için kanun çalışmalarını yavaşlatıyorlar.
Soru önergesi aşağıdaki gibidir:
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muharrem KASAPOĞLU tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 20.10.2020
Türk sporunun bitme noktasına geldiği, köklü kulüplerin battığı, birçok büyük kulübün iflas aşamasına geldiği ülkemizde, 1 O yılı aşkın süredir çıkacağı konuşulan, ama bir türlü meclis gündemine girmeyen “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası’nın” akıbeti hala netleşmiş değil. Son olarak Ocak 2020’de “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası’ yakın bir zamanda Meclis gündemine alınacak.” ifadelerinde bulunmuştunuz ancak konu ile ilgili henüz bir gelişme yaşanmadı.
Kulüplerimizin mali yönden her geçen gün biraz daha zorlandığı bir dönemde, tekelleşmiş kulüp yönetimleri; kontrolsüz ve görev süresi sonunda sorumlu tutulamayacağı harcamalar yapmaya devam edebilmektedir. Bir denetim sistemi olmamasından kaynaklı, yolsuzlukların üzeri kolay bir şekilde örtülebiliyor. Yeni yasa ile birlikte gelir bütçesinin aşılmaması, mevcut yönetimlerin vergi borçları, sigorta primleri ve çalışma dönemlerine ait her türlü borçlanmadan da sorumlu tutulması ve kulüplerin “temlik” adı altında kontrolsüz kullanımlarının önüne geçilmesi gibi önemli düzenlemeler var iken yasanın hala çıkmamış olmasının arkasında farklı sebeplerin olduğu söylenmektedir.
Bu bağlamda;
1- “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası” uzun yıllardır Bakanlığınızın gündeminde olmasına rağmen ve ocak ayında “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası yakın bir zamanda Meclis gündemine alınacak” şeklindeki ifadelerinizin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen, henüz neden meclis gündemine gelmemiştir?
2- Bazı kulüp yöneticilerinin menfaatlerine uygun olmadığından dolayı yasanın yıllardır meclis gündemine alınmasına engel olunduğu iddialarının aslı var mıdır?
3- Kulüplerin her geçen gün artan kontrolsüz harcamalardan dolayı hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine verdikleri zararın önüne geçmek için Bakanlığınız hangi çalışmaları yürütmektedir?”