Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi insan hakları spor hukuku Spor Tahkimi

TFF Tahkim Kurulu İçin Kader Günü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TFF Tahkim Kurulu ile ilgili 5 başvuru hakkında kararlarını yayınlayacak. Bu kararların Türk spor tahkimi sistemini temelinden değiştirmesi bekleniyor.

Türkiye’de çok küçük bir azınlık, TFF Tahkim Kurulu ve SGM Tahkim Kurulu’na karşı hukuk savaşı veriyor.

2011 yılında Anayasa’da yapılan değişiklik ile, sporla ilgili çoğu uyuşmazlık için bu tahkim kurullarına başvuru zorunlu hale getirildi ve kurul kararlarına karşı yargı yolu kapatıldı.

Biz Anayasa değişikliği teklifi TBMM’ye getirildiğinden beri bu düzenlemenin doğru olmadığını, Anayasa’ya Anayasaya aykırı düzenleme getirileceğini, böyle bir düzenlemenin dünyada tek bir örneğinin olmadığını, adil yargılanma hakkının ihlal edileceğini, devletin mahkum edileceğini söyleyip durduk.

Ve o gün geldi.

Yarın devlet, Anayasadaki düzenlemeden ötürü büyük ihtimalle mahkum edilecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), TFF Tahkim Kurulu ile ilgili 5 başvuru hakkında kararlarını yayınlayacak.

AİHM’nin sitesinde yayınlanan basın bültenine göre, AİHM 5 dosyayı Ali Rıza ve Diğerleri v. Türkiye Kararı olarak yayınlayacak.

Bu 5 başvuruda ortak noktalar var. Bütün başvurucular, TFF Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız olmadığını ve TFF Tahkim Kurulu önünde adil yargılanmadıklarını iddia ettiler. Ayrıca açık duruşma ve devlet mahkemesine başvurma haklarının ihlali iddiaları da hemen göze çarpıyor.

AİHM’nin yarın yayınlanacak kararları Türk spor hukuku açısından çok önemli. Eğer TFF Tahkim Kurulu’nun oluşumu, yapısı, işleyişi ve kurul kararlarına karşı devlet mahkemelerine başvurulamaması konularında ihlal kararları verilirse, AİHM önünde TFF Tahkim Kurulu ile ilgili  yapılan diğer başvurular (İbrahim Tokmak, Sedat Doğan, Deniz Naki ve AMED Sportif Faaliyetler Kulübü Derneği, İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu)hakkında  da ihlal kararları verileceği kesinleşecek.

TFF Tahkim Kurulu ile ilgili verilecek ihlal kararları, Türk spor tahkimi sistemini kökten değiştirecek. Sadece kanun ve talimatların değil, Anayasa’daki spor tahkimi ile ilgili düzenlemenin kaldırılması gerekecek.

Büyük umutlarım var.

Yarını heyecanla bekliyorum.

Aşağıda 5 başvurunun kısa özetlerini okuyabilirsiniz. Paylaşacağım linkleri takip ederek, AİHM’nin başvurularla ilgili sorularına ulaşabilirsiniz.

1) Ömer Kerim Ali Rıza Başvurusu:

Bu kişi hem Türkiye hem de İngiltere vatandaşı bir futbolcu. Bu futbolcu, Trabzonspor ile olan sözleşmesini feshetmiş ve Trabzonspor’a karşı Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na başvurmuş. UÇK, sözleşmeyi haksız feshettiği gerekçesiyle futbolcuyu tazminat ödemeye mahkum etmiş ve futbolcuya 4 ay hak mahrumiyeti cezası vermiş.

Futbolcu, TFF Tahkim Kurulu’na başvurmuş. TFF Tahkim Kurulu, hak mahrumiyeti cezasını kaldırmış ve tazminat miktarını indirmiş.

Futbolcu, TFF Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiasıyla AİHM’ye başvurmuş. Futbolcu, TFF yönetim kurulunu kulüplerin belirlediğini; kulüplerin belirlediği yönetim kurulunun atadığı TFF Tahkim Kurulu’nun ise kulüplerle futbolcular arasındaki uyuşmazlıklara baktığını ileri sürmüş.

Bu, ilginç bir başvuru. Zira aynı vatandaşın AİHM’de İsviçre’ye karşı bir başka başvurusu var.

Vatandaş, Türkiye ile yetinmemiş. TFF Tahkim Kurulu’nun kararına karşı İsviçre’de Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurmuş. CAS görevli olmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetmiş. Ali Rıza, CAS’ın kararına karşı İsviçre Federal Mahkemesi’ne başvurmuş. Mahkeme de itirazı reddetmiş. Bu sefer son çare olarak AİHM’ye başvurmuş.

Ali Rıza, mahkemeye erişim hakkının tanınmadığını, CAS ve Federal Mahkeme önünde açık duruşma yapılmadığını, Trabzonspor karşısında silahların eşitliği ilkesinin ihlal edildiğini ileri sürmüş.

2) Fatih Arslan ve Diğerleri Başvurusu:

Fatih Arslan, Şaban Serin ve Mehmet Erhan Berber, İçmeler Belediyespor Kulübü’nde futbol oynarlarken şike eylemlerine karışmışlar. PFDK bunlara 1 yıl hak mahrumiyeti cezası vermiş; TFF Tahkim Kurulu da cezaları onamış.

Futbolcular,

– TFF Tahkim Kurulu’nun, atanma, görev süresi ve ücretlendirme usulü bakımından, bağımsız ve tarafsız olamayacağını,

– Açık duruşma yapılmadığını,

– TFF Tahkim Kurulu’nun gerekçeli kararlarını açıklamadığını,

– 1 yıl hak mahrumiyeti cezası nedeniyle, sözleşme yapamadıklarını ve para kazanamadıklarını, bu sebeple mülkiyet haklarının ihlal edildiğini,

– TFF Tahkim Kurulu kararına karşı devlet yargısına başvuramadıklarını

İleri sürmüşler.

3) Serkan Akal Başvurusu:

Serkan Akal, TFF hakemi. TFF Merkez Hakem Kurulu, 2015-2016 sezonunda bu hakemin klasmanını düşürmüş. TFF Tahkim Kurulu, Akal’ın itirazını reddetmiş. Akal, TFF Tahkim Kurulu’ndan MHK’nin kurula gönderdiği belgelerin kendisiyle paylaşılmasını ve duruşma talep etmiş. Kurul bu talepleri de reddetmiş.

Akal, AİHM’ye başvurmuş ve

– TFF Tahkim Kurulu’nun kanunla kurulmuş bir mahkeme olmadığını,

– TFF Tahkim Kurulu’nun atanma, görev süresi ve ücretlendirme usulü bakımından, bağımsız ve tarafsız olamayacağını,

– Açık duruşma hakkının ihlal edildiğini,

– MHK’nın iddialarına karşı beyanının alınmadığını, MHK’nın belgelerinin kendisine verilmediğini, MHK’nın gerekçeleri ve kararı hakkında beyanda bulunma imkanının sağlanmadığını,

– TFF Tahkim Kurulu kararına karşı devlet yargısına başvuru hakkının ihlal edildiğini

İleri sürmüş.

%d blogcu bunu beğendi: