spor hukuku

Cengizhan Şimşek Olayı ile İlgili Sorular

2022 yılı Kırkpınar başpehlivanı ünvanını ve altın kemeri kaybeden Cengizhan Şimşek’in doping macerası ile ilgili sorularımı yazdım.

2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in zorunlu bildirimleri yapmadığı için cezalandırılması kamuoyunda tartışma yarattı.

Yağlı güreş kamuoyu Cengizhan Şimşek’in cezalandırılmasına ateş püskürüyor.

Sosyal medyada araştırma yaparken yüzlerce güreşçinin, güreşseverin Türkiye Güreş Federasyonu’nu suçladığını gördüm.

Güreş camiası çoğunlukla Cengizhan Şimşek’in açıklamasını mutlak dopru kabul ediyor ve Şimşek’in mağdur olduğunu zannediyor.

Bir kesim ise yağlı güreşin rezilliklerle dolu olduğunu; doping, şike, bahis ile kirlendiğini dile getiriyor.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun ve Cengizhan Şimşek’in açıklamalarını birlikte değerlendirince, Cengizhan Şimşek’in bilgisizliğinden ötürü doping ihlali yaptığını ve yarışmalara katılmaya devam ederek yeni ve daha ağır bir ceza alacağını düşünmeye başladım.

Cengizhan Şimşek, kulübünün yetkilisi, aynı zamanda Türkiye Güreş Federasyonu yönetim kurulu üyesi olan Hasan Aydın ve Türkiye Güreş Federasyonu başkanı Şeref Eroğlu’nun lafıyla iş yapınca birçok disiplin suçu işlemiş.

Türkiye Güreş Federasyonu başkanı Şeref Eroğlu’nun ağır kusurlu olduğu açık. Doping cezası olan birini müsabakalara almanın haklı gerekçesi ve mazereti olamaz.

Türkiye Güreş Federasyonu’nun ilgili kurullarının üyeleri de soruşturulmalı. Teknik kurul, yağlı güreş kurulu üyeleri Cengizhan Şimşek’in cezasından haberdar değiller miydi? Onu nasıl müsabakalara kabul ettiler?

Hasan Aydın’ın da soruşturulması gerekiyor. Hasan Aydın hem federasyon hem de kulüp kanadında söz, yetki sahibi. Cengizhan Şimşek’in kulübü Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü’nün bu gelişmelerden haberdar olmaması mümkün mü? Kulüp bilerek ve isteyerek cezalı sporcusuna antrenman yaptırmış ve müsabakalara sokmuş. Hasan Aydın’ın yanında kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de soruşturulmalı! Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanı Muhittin Böcek de kendi soruşturmasını başlatmalı!

Açıklamaları okurken aklıma gelen soruları aşağıda listeliyorum.

SORULAR

– Cengizhan Şimşek süreç boyunca avukatlık hizmetinden faydalandı mı? Bir avukatı var mıydı? Yoksa Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu’nun 09/03/2022 tarihli kararını öğrendikten sonra mı avukat ile çalışmaya başladı?

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TDMK), bildirim ihlalini Cengizhan Şimşek’e yazılı şekilde bildirdi mi? Ne zaman bildirdi?

TDMK, savunmasını yapması için TDMK’ya çağırdı mı?

TDMK, sporcunun bildirim ihlalini Türkiye Güreş Federasyonu’na ne zaman bildirdi?

Türkiye Güreş Federasyonu, TDMK’ya “Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı gereği Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu’nun görevli olduğunu” (TDMT md. 8.1) bildirdi mi?

Neden yargılamayı Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu yapmadı? Neden bu kurul cezayı vermedi?

Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu, Cengizhan Şimşek’e ithamı açıkça bildirdi mi? Cengizhan Şimşek’ın ithamı anladığından emin olundu mu?

– Türkiye Güreş Federasyonu, Cengizhan Şimşek’in kulübü Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü’ne Cengizhan Şimşek dosyasını gönderdi mi? Federasyon, kulüpten savunma istedi mi? Kulüp, Cengizhan Şimşek ile ilgili soruşturmadan haberdar mıydı?

Cengizhan Şimşek’in kulübü Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü bu süreçte aktif miydi? Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanı Muhittin Böcek, çok önemli bir sporcunun doping ihlali ile yargılandığından haberdar mıydı? Türkiye Güreş Federasyonu yönetim kurulu üyesi, aynı zamanda kulübün güreşten sorumlu yöneticisi Hasan Aydın, belediye başkanı Muhittin Böcek’i bilgilendirdi mi? Muhittin Böcek ve spor kulübü Cengizhan Şimşek’e hukuki destek verdi mi?

Cengizhan Şimşek savunmasını nasıl yaptı? Şimşek sadece dilekçe mi verdi? Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu duruşma yaptı mı?

Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu, Cengizhan Şimşek ile ilgili hangi kararı verdi? Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun açıklamasında, Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu’nun “ceza tayinine yer olmadığına” karar verdiği belirtilmiş ama Cengizhan Şimşek 6 ay ceza aldığını duyurdu.

Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu “ceza tayinine yer olmadığına” karar verdi ise, bu kararın gerekçesi nedir? Objektif şekilde tespit edilebilen yer bildirimi ihlali nasıl yok sayıldı?

Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu’nda görev alan Yaşar Hopur ve Hüsnü Oral hukukçu mu? Hukukçu değiller ise, disiplin kurulunda işleri nedir? Doping hukuku spor hukuku ile ilgilenen hukukçular için bile çok zor iken, hukukçu olmayan kişilerin doping uyuşmazlıklarında görev alması en hafif tabirle hadsizliktir. Soruyu genişleteyim: Neden Gençlik ve Spor Bakanlığı federasyonların hukuk kurullarında (hukuk, disiplin, vs.) görev alacaklarda hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirmedi, getirmiyor?

Cengizhan Şimşek, Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu’nun kararını gördü mü?

Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu kararına kim itiraz etti? Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu veya Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu’na itiraz etti ise, bu komisyona bu itiraz yetkisini veren yasal düzenleme nedir?

Cengizhan Şimşek, GSB Tahkim Kurulu’na yapılan itirazdan haberdar edildi mi? Cengizhan Şimşek’in avukatı, Türkiye Güreş Federasyonu yetkilileri, özellikle federasyon yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Şimşek’in kulübünde güreş sorumlusu olan Hasan Aydın Cengizhan Şimşek’i bilgilendirdi mi?

Cengizhan Şimşek’in avukatı, GSB Tahkim Kurulu’na sunduğu savunma dilekçesini Cengizhan Şimşek’e anlattı mı?

GSB Tahkim Kurulu dosya üzerinden mi karar verdi, yoksa duruşma mı yaptı? Duruşma yapıldı ise, Cengizhan Şimşek duruşmaya katıldı mı? GSB Tahkim Kurulu başkanı Yılmaz Akçil, Şimşek ile ilgili iddiaları, neden itiraz edildiğini Şimşek’e anlattı mı?

GSB Tahkim Kurulu, Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu kararının iptaline, bir yıl hak mahrumiyeti cezası verilmesine ve ödüllerin iptaline dair kararını Cengizhan Şimşek’e tebliğ etti mi?

– Neden Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu’nun kararları kamuya açık şekilde yayınlanmıyor? Neden tahkim kurulu kararları hakkında basın bültenleri hazırlanmıyor? Cengizhan Şimşek olayının bu kadar büyümesinin sebebi, GSB Tahkim Kurulu’nun kararlarının kamuoyu tarafından bilinmemesi.

Cengizhan Şimşek’in avukatı ve Türkiye Güreş Federasyonu yetkilileri, GSB Tahkim Kurulu’nun kararını Cengizhan Şimşek’e anlattılar mı?

Neden Türkiye Güreş Federasyonu ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Cengizhan Şimşek’e verilen cezayı kamuoyuna duyurmadı?

Türkiye Güreş Federasyonu, GSB Tahkim Kurulu’nun ceza kararına rağmen neden Cengizhan Şimşek’i yarışmalara, organizasyonlara kabul etti?

Cengizhan Şimşek’in avukatı ve Türkiye Güreş Federasyonu, GSB Tahkim Kurulu’nun kararının düzeltilmesi talebiyle tahkim kuruluna başvurmuş ancak bu başvuruda yürütmeyi durdurma talep etmemişler. Neden yürütmeyi durdurma talep edilmedi?

Cengizhan Şimşek karar düzeltme başvurusu hakkında bilgilendirildi mi?

GSB Tahkim Kurulu, cezanın infazının 9 Mart 2022 tarihinden itibaren başlamasına karar verdi. Cengizhan Şimşek 9 Mart 2022 – 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında kaç organizasyona katıldı?

Türkiye Güreş Federasyonu başkanı Şeref Aydın, Cengizhan Şimşek ile ilgili ceza kararını yönetim kurulu, teknik kurul, o zaman var olan yağlı güreş kurulu üyelerine bildirdi mi? Kurullar bu cezadan haberdar mıydı?

GSB Tahkim Kurulu’nun Mart 2022’de verdiği kararın ardından Türkiye Güreş Federasyonu başkanı Şeref Eroğlu ve federasyon yönetim kurulu üyesi Hasan Aydın süreç hakkında Cengizhan Şimşek kaç kez konuştular?

Kim Cengizhan Şimşek’e “cezayı ve dosyayı hallettiklerini”, “antrenmanlara devam edebileceğini” söyledi?

Neden Türkiye Güreş Federasyonu’nun Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’na gönderdiği cezalı sporcu listesinde Cengizhan Şimşek’in ismi yoktu?

Türkiye Güreş Federasyonu “cezalı sporcu” listesini hazırladı ise, neden federasyon bu listeyi kurumsal internet sitesinde yayınlamıyor?

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, Cengizhan Şimşek’in ismini cezalı sporcular listesine ne zaman ekledi? Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu TDMK’nın sitesine bakmadı mı?

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, GSB Tahkim Kurulu’nun hak mahrumiyeti kararına uyulmaması nedeniyle soruşturma açmış. Bu soruşturma sadece Cengizhan Şimşek hakkında mı açıldı?

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu, Türkiye Güreş Federasyonu başkanı Şeref Eroğlu ile federasyon yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Cengizhan Şimşek’in lisanslı olduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü’nün güreş dalı sorumlusu Hasan Aydın hakkında soruşturma açtı mı? Zira Cengizhan Şimşek’in iddialarına göre, bu iki şahıs Şimşek’e garanti vermişler ve Şimşek’in müsabakalara katılmalarını sağlamışlar.

– Antalya Büyükşehir Belediyesi başkanı Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü hakkında iç soruşturma açtı mı? Kulüp yönetimi, doping cezası alan sporcusunu nasıl müsabakalara sokabildi? Kulüp yönetimi bilerek ve isteyerek cezalı sporcusuna antrenman yaptırmış ve sporcusunu müsabakalara sokmuş. Bu süreçte Hasan Aydın’ın kulüp içindeki rolü ne idi? Hasan Aydın hakkında özel soruşturma açılacak mı?

– “Dopingle mücadele konusunda sıfır tolerans ilkesine göre hareket ettiğini” iddia eden Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun internet sitesinde “DOPİNG” sayfası yok. Neden federasyonun sitesinde doping mevzuatı, bilgilendirme kitapçıkları yayınlanmıyor?

TÜRKİYE’DE DOPİNGLE MÜCADELE ÇÖPTÜR

Cengizhan Şimşek Olayı ile ilgili sorularımda kısaca belirttim ama bir hususu biraz detaylandırmak istiyorum.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun açıklamasında, Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu’nun Cengizhan Şimşek’e ceza tayinine yer olmadığına dair karar verdiği belirtiliyor.

Neden yargılama Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu bünyesinde gerçekleşti?

Bugün Türkiye’de doping alanını düzenleyen Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı’nda doping uyuşmazlıkları ile ilgili kararların Türkiye Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu tarafından verileceği öngörülmüş. Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu’nun kararlarına karşı Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) veya belli hallerde Dopingle Mücadele İtiraz Kurulu’na itiraz edilebilir (Talimat md. 13).

Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı yürürlüğe girmedi mi? Yoksa yargılama ile ilgili bölüm mü yürürlüğe girmedi?

Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu?

Bu konuda ilginç bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.

Türkiye Barolar Birliği Spor Hukuku Kurulu’nun 2022 yılında yayınladığı Av. Dr. Halûk Burcuoğlu Armağanı’nda Hasan Gerçeker’in “Sporda Doping (Sporda Dopingin Hukuki Boyutu – Dopingle Mücadele, 25.09.2019 Tarihli Dopingle Mücadele Talimatı)” başlıklı makalesi yayınlandı.

Hasan Gerçeker herhangi bir hukukçu değil.

Gerçeker, makalenin başlığında sıfatlarına yer vermiş.

Gerçeker, Emekli Yargıtay Başkanı, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Spor Tahkim Kurulları Önceki Başkanı.

Spor Tahkim Kurullları”ndan kasıt, (değişiklikten önceki) Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu ve Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu.

Diğer bir deyişle, Hasan Gerçeker, Türkiye’de spor tahkiminin en üst noktasındaydı.

Gerçeker yazmamış ama kendisi, Türkiye Mili Olimpiyat Komitesi’nin SGM Tahkim Kurulu’na itiraz etmesinin yolunu yapmıştı.

Kanun ve SGM Tahkim Kurulu Yönetmeliği’nde öngörülmemesine rağmen, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, spor federasyonlarının dopingle ilgili kararlarına karşı SGM Tahkim Kurulu’na başvurabiliyordu. Gerçeker hukuka aykırı şekilde bu başvuruları kabul ediyordu. Bu kararların örnekleri Gerçeker’in makalesinde yayınlandı (sh. 367, 369).

Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu da bu hukuka aykırı uygulamaya devam ediyor.

Hasan Gerçeker, bir dipnot bile barındırmayan makalesinde (!) 2019 tarihli Talimat’ı anlatmış ama makalelerin toplandığı dönemde 2021 tarihli Talimat yürürlüğe girmişti. Yani Gerçeker yürürlükte olmayan, eski Talimat hakkında yazmış.

Hasan Gerçeker, makalesinde “(bu) talimat uyarınca uygulamaya başlanan yeni sisteme göre sporda doping konusundaki bütün işlemler, görev ve yetkinin tamamen Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ve onun bünyesinde oluşturulan kurullara ait olacağını” belirtti (sh. 283).

Gerçeker, makalesinde Dopingle Mücadele Disiplin Kurulu’ndan ve Dopingle Mücadele İtiraz Kurulu’nu uzun uzun anlattıktan sonra, makalesinin sonuna doğru “17 Eylül 2019 tarihli Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı ile dopinge ilişkin yeni bir düzenleme yapılarak, dopinge ilişkin konuların Tahkim Kurullarının görev ve yetkileri kapsamından çıkarıldığını” iddia etti (sh. 353).

Hasan Gerçeker iddialı şekilde, spor federasyonlarının ve tahkim kurullarının doping ile ilgili görev ve yetkilerinin sona erdiğini açıklamasına rağmen, Cengizhan Şimşek Olayı’nda Türkiye Güreş Federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu nasıl karar verebildi?

Bu soru sadece Cengizhan Şimşek ile sınırlı değil.

Geçen hafta yazdım. İddiaya göre, Türkiye Atletizm Federasyonu numunesi pozitif çıkan atlet Aslı Atan’a dört yıl hak mahrumiyeti cezası verdi.

Demek ki Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı sadece çöp. Uygulanmıyor.

Talimat’ı uygulamayan, Talimat’a göre kurulması gereken kurulları kurmayan kişilerin cezalandırılması gerekiyor.

Cezalandırılmaları gerekiyor da, kimi kime şikayet edeceğiz?

Yorumunuzu Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: