spor hukuku

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanun Değiştirildi

7182 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 12 Temmuz 2019 Tarihli ve 30829 Sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kanun, henüz kanun teklifi iken iken ciddi eleştirilere maruz kalmıştı. TBMM Adalet Komisyonu, kanun teklifini değiştirerek TBMM genel kuruluna gönderdi. TBMM genel kurulunda da kanunda çeşitli değişiklikler yapıldı (Kanunun kabul edildiği oturumun tutanağı için bkz. https://bit.ly/2OefBye).

Bu kanunda iki ayrı kanun değiştirildi:

A) Bu kanun değişikliği ile, 6222 sayılı Kanun‘da taraftarlar için öngörülen cezalar şiddetlendi.

Maalesef CHP, İyi Parti, HDP bu kanun teklifine sadece laf olsun diye itiraz etti. Hiçbir muhalefet partisi temsilcisi ve milletvekili 6222 sayılı kanunun tarihçesine değinmedi. 6222 sayılı Kanun’daki cezalar daha önce “ölçüsüz ağır oldukları” gerekçesiyle hafifletilmişti. Oysa hepimiz biliyoruz ki, cezaların indirilmesinin sebebi şikecileri korumak; onların cezalarını hafifletmekti. Kamuoyu kanun değişikliği tartışılırken çok ağır tepki gösterince şike dışında ve onun yanında diğer suçların da cezaları hafifletildi. Bugün ise şike dışındaki suçların cezaları tekrar ağırlaştırılıyor. Şikenin cezasına dokunulmuyor.

Kanun koyucunun daha önce yaptığı kanun değişikliğinde ortaya koyduğu irade ve kanun gerekçesi ilerleyen zaman içinde kanun koyucu için bağlayıcı mıdır? Anayasa Mahkemesi, daha önce cezaların “ölçüsüz olduğu” gerekçesiyle indirilmesini dikkate alır mı? Cezaların ağırlaştırılmasını Anayasa’ya aykırı bulur mu?

Anayasa Mahkemesi kendiliğinden inceleme yapamayacağı için, birilerinin Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunması gerekiyor. Muhalefet partileri bu kanun değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak mı? Muhalefet partileri harekete geçmezse, taraftar dernekleri veya cezalandırılan taraftarlar Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunacak mı?

Merakla bekliyorum.

B) 7182 sayılı Kanun, kanun yapma tekniği açısından önemli bir hukuka aykırılığı barındırıyor.

TBMM genel kurulu, Anayasaya ve TBMM İç Tüzüğü’ne aykırı davrandı. Genel kurul, kanun teklifinde olmayan ve TBMM komisyonları tarafından tartışılmayan bir kanun değişikliğini kabul etti. Bu kanun değişikliği teklifinin kim tarafından gündeme getirildiği, kimin diğer milletvekillerini ikna ettiği bilinmiyor. Bu değişiklik son anda sporda şiddeti düzenleyen kanun teklifinin içine yedirildi.

24/6/2008 tarihli ve 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna ek madde eklendi. Bu maddeye göre “Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde üst üste üç defa altın kemer kazanarak altın kemerin devamlı sahibi olanlara 7 nci madde uyarınca Devlet Sporcusu unvanı verilecek. Bunlar hakkında Devlet Sporcularına ilişkin olarak bu Kanunda yer alan hükümler uygulanacak.

Yorumunuzu Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: