TFF tarafından puan silme cezasına çarptırılan Denizlispor, Bucaspor, Kahramanmaraşspor, Ankaragücü, Orduspor, Samsunspor ve Tarsus İdmanyurdu kulüpleri, Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), mali kriterlere uymadıkları gerekçesiyle Denizlispor, Bucaspor, Kahramanmaraşspor, Ankaragücü, Orduspor, Samsunspor ve Tarsus İdmanyurdu kulüplerine geçtiğimiz Eylül ayında puan silme cezaları vermişti. Ceza alan 7 kulüp Tahkim Kurulu’na başvurarak karara itiraz etti, ancak reddedildi.
Ceza kapsamında 3 puanı silinen Denizlispor‘un başkanı Mustafa Şavluk, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı. Tahkim Kurulu’nun gerekçeli kararını başvuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde vermek zorunda olduğunu, ancak bunun yapılmadığını iddia eden Başkan Şavluk, “Aralık ayında verilmesi gereken gerekçeli karar, 14 Ocak’ta verildi. Burada hak ihlali var” dedi.
Bucaspor, Kahramanmaraşspor, Ankaragücü, Orduspor, Samsunspor ve Tarsus İdmanyurdu‘nun itirazının da reddedildiğini belirten Başkan Şavluk, bu kulüplerle birlikte hareket edeceklerini, Anayasa Mahkemesi’ne ortak başvuru yapacaklarını sözlerine ekledi.
KULÜPLERİN BİREYSEL BAŞVURUSU REDDEDİLECEK
Mali kriterlere uymadıkları gerekçesiyle puanları silinen kulüplerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakları bulunmuyor. Bu kulüplerin başvuruları usulden reddedilecek.
Anayasa’ya 2011 yılında eklenen hüküm, kulüplerin elini kolunu bağlıyor.
Anayasa’nın 59’uncu maddesine eklenen hüküm şöyle: “Spor federasyonlarının spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin kararlarına karşı ancak zorunlu tahkim yoluna başvurulabilir. Tahkim kurulu kararları kesin olup bu kararlara karşı hiçbir yargı merciine başvurulamaz.“
Bu hüküm aslında Anayasa’nın diğer hükümlerine aykırı. Ancak futbol lobisinin çabaları ve TBMM’nin bu lobinin noteri olmaktan öte bir işlevi olmaması sayesinde bu hüküm Anayasa’ya eklendi.
Spor federasyonlarının spor disiplinine ilişkin kararlarına karşı başvurulan tahkim, zorunlu tahkim olarak nitelendiriliyor. Zorunlu tahkim kapsamında verilen kararlara karşı ise hiçbir yargı merciine başvurulamıyor.
Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ise, bu tür kararlara karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmasını engelliyor. Kanuna göre, “Yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi kararları ile Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz“ (md. 45/f. 3).
Mevzuat, zorunlu tahkim kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmasını yasaklarken; kulüplerin bu yola başvurmayı planlamaları profesyonel bir davranış olmayacak.
Kulüplerin hukukçu üyeleri, avukatları ilgili mevzuatı bilmiyorlar mı? Hangi gerekçeyle kanunu dolanabileceklerini düşünüyorlar?
REKABET KURULU’NA BAŞVURU DÜŞÜNÜLEBİLİRDİ
Kulüpler, Anayasa Mahkemesi’nden olumsuz yanıt alacaklar. Aksi iddia edilemez.
Kulüpler başka bir yola başvurabilirlerdi. Rekabet Kurulu’na başvuru daha akıllı bir tercih olurdu.
Finansal fair-play kuralları Avrupa Birliği’nde tartışılıyor. Bu kuralların Avrupa Birliği rekabet kurallarına uygunluğu konusunda ciddi şüpheler var.
Kulüplerimiz Avrupa Komisyonu’na, Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvuruları inceleyerek, başvurulardaki gerekçeleri harmanlayarak Rekabet Kurulu’na başvurabilirlerdi.
En azından tartışma yaratılırdı.
SON DURAK: İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ
Kulüpler, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak zaman kaybedecek. En doğru tercih, vakit kaybetmeden İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne başvurmak olur. İç hukuk yolları tükendi. Zaman kaybetmek, başvuru süresinin kaçırma riskini gün geçtikçe güçlendirecek.
Umarım kulüpler esaslı gerekçelerle İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne başvururlar. İddia ettikleri hak kaybı, sadece Tahkim Kurulu’nun geç karar vermesinden doğmadı. Bu kurulun yapısı bile tek başına adil yargılanma hakkını ihlal ediyor.
Emeğinize sağlık. Harika bir makale