Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) hazırladığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, 3 Eylül 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TBB, maktu ücretler açısından, çeşitli kalemlerde yüzde 70 ile yüzde 199 arasında olmak üzere ortalama yüzde 110 oranında artış yapıldığını duyurdu.
Bu ücret artışı spor dünyası, spor hukuku için de önemli.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Tahkim Kurulu’nun hükmedeceği avukatlık ücreti ile arabuluculukta taraf vekili olan avukatların ücretleri artırıldı.
GSB TAHKİM KURULU’NA BAŞVURULARDA VEKÂLET ÜCRETİ
Tarife’ye göre, Tahkim Kurulu, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde idare ve vergi mahkemelerinde görülen davalar için öngörülen avukatlık ücretine hükmedecek.
Daha açık şekilde ifade etmek gerekirse, GSB Tahkim Kurulu, davanın duruşmasız çözümlenmesi halinde 5.500 TL, duruşmalı çözümlenmesi hâlinde ise 11.000 TL vekâlet ücretine hükmedecek.
Bu düzenlemenin sakıncalarını daha önce yazdım.
ARABULUCUKTA VEKÂLET ÜCRETİ
Sporda arabuluculuk yayılmaya başladı. İş hukukundan, ticaret hukukundan doğan uyuşmazlıkların önemli bölümünde dava açmadan önce dava şartı arabuluculuğa başvurulmalı!
Arabulucuğa avukat aracılığıyla başvurulması hâlinde, avukata ücret ödenmesi gerekiyor.
Tarife’ye göre,
- Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen işlerde avukatlık ücreti; arabuluculuk sonucunda arabuluculuk anlaşma belgesinin imzalanması halinde, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre hesaplanan ücretin dörtte bir fazlası olarak belirlenir. Şu kadar ki miktarı 15.000,00 TL’ye kadar olan arabuluculuk faaliyetlerinde avukatlık ücreti, bu maddenin (c) bendinde yer alan maktu ücretin dörtte bir fazlası olarak belirlenecek. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemeyecek.
- Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen işlerde avukatlık ücreti; arabuluculuk sonucundaarabuluculuk anlaşma belgesinin imzalanması halinde, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre öngörülen maktu ücretin dörtte bir fazlası olarak belirlenecek.
- Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, avukat, 2.400,00 TL maktu ücrete hak kazanacak. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemeyecek.
- Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, tarafın aynı vekille dava yoluna gitmesi durumunda müvekkilin avukatına ödeyeceği asgari ücret, (c) bendine göre ödediği maktu ücret mahsup edilerek, Avukatlık Ücret Tarifesi’ne göre belirlenecek.
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HUKUK AYKIRI İŞ YAPIYOR
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nden bahsederken Türkiye Futbol Federasyonu‘na (TFF) değinmemek olmaz.
Tarifeye göre, hakem önünde yapılan her türlü hukuki yardımlarda bu Tarife hükümlerinin uygulanması gerekiyor (Tarife md. 17/I).
TFF, bu kuralı ihlal ediyor.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca, hukuki yardımların konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise, vekalet ücretinin kademeli oran dikkate alınarak belirlenmesi gerekiyor.
Oysa TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı’nda farklı bir düzenleme yer alıyor: “Kurul, uyuşmazlıkta haklı olan tarafın varsa vekili için, resmi ücret tarifesine göre Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalar için uygulanan maktu avukatlık ücreti kadar vekâlet ücretine hükmeder.”
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı arasındaki farkı bir örnekle açıklayayım.
UÇK, futbolcu (A)’nın (B) Kulübü’nden 100.000 TL alacağı olduğuna karar vermiş olsun.
UÇK Talimatı’na göre karşı vekâlet ücreti 9.200 TL olarak hesaplanacak.
Eğer Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uygulansaydı, UÇK’nın 16.000 TL vekâlet ücretine hükmetmesi gerekecekti.
Asgari Ücret Tarifesi açık şekilde, Tarife hükümlerin hakem önünde yapılan her türlü yardımda uygulanacağını öngörüyor. Tarife’nin düzenlemeleri emredici nitelikte.
TFF’nin Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Talimatı, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne aykırı. TFF’nin karşı vekalet ücreti ile ilgili düzenlemesi hukuka aykırı.
Bu düzenlemenin iptal edimesi gerekiyor.
İlgili düzenleme, futbolun yönetimi ile ilgili olmadığı için, TFF Tahkim Kurulu’na başvurulması gerekmiyor.
TFF’nin kamu kurumu olması sebebiyle, ülke çapında uygulanan bu düzenlemenin iptali için Danıştay’da iptal davası açılması gerekiyor (Danıştay Kanunu md. 24/f. 1-c)
Taraflar bu davayı açmaktan çekiniyorlar.
Bu durumda iş, Türkiye Barolar Birliği‘ne ve barolara düşüyor. Özellikle bünyesinde spor hukuku komisyonları bulunan Ankara Barosu ve İstanbul Barosu‘nun bu davayı açması bekleniyor.
Türkiye Barolar Birliği’nin ve baroların “spor tahkiminde adli yardım“ın hayata geçirilmesi için çalışma yapmaları gerekiyor.