spor hukuku

Türkiye ve Avrupa’da Spor Hukuku Uyuşmazlıkları Webinarı

Bugün İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi “Türkiye ve Avrupa’da Spor Hukuku Uyuşmazlıkları” webinarına ev sahipliği yaptı.

Konferansın moderatörlüğünü Avukat Okan Demirkan üstlendi.

Avukat Hervé Le Lay, “Oyuncu Sözleşmeleri: CAS Kararları Uyarınca Güncel Uyuşmazlık Konuları” başlıklı sunum yaptı.

Le Lay, sporcu sözleşmelerinin haklı sebeple feshi, üçünçü kişi mülkiyeti üzerinde durdu. Le Lay, sporcunun kötü performansının sözleşmenin feshinde haklı sebep olamayacağını açıkladı.

Moderatör, Le Lay’e spor hukukunda nasıl kariyer yapılabileceğini sordu. Le Lay, in-house çalışılabileceğini söyledi. Le Lay, genç hukukçulara kulüp, dernek, birlik, federasyon bünyesinde çalışmalarını önerdi. Özellikle öğrencilerin ve yeni mezunların stajlara (internship) yönelmeleri gerektiğini söyledi. Le Lay ayrıca öncelikle belli bir alanda uzmanlaştıktan sonra spor hukukunda uzmanlaşılabileceğini söyledi. Le Lay iş hukuku, fikri haklar gibi bir alanda uzmanlaşmanın önemine değindi.

Türk kamuoyunun yakından tanıdığı Jean-Louis Dupont’un sunumunun konusu “Avrupa Hukuku Karşısında Sporda İç Yargı Yolları ve Tahkim: Somut Bİr Örnek – Avrupa Süper Ligi Projesi” idi.

Dupont, sözlerine tahkime karşı olmadığını ancak CAS tahkiminden şikayetçi olduğunu, CAS ile ilgili şüpheleri olduğunu belirterek başladı.

Dupont, spor ile Avrupa Birliği hukuku arasındaki ilişkiyi anlattı. Dupont, Bosman Kararı’nın devrim niteliğinde olmadığını, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın sadece serbest dolaşımın ilkelerini hatırlattığını ifade etti. Dupont, Meca-Medina Kararı’nı hatırlattı ve Avrupa Birliği’nin spora bakışındaki evrime değindi. (Not: Avrupa Birliği’nin spor politikası ile ilgili bilgi almak için bkz. https://sport.ec.europa.eu/. )

Dupont, CAS’ın kanunla kurulmadığını, tarafsız ve bağımsız olmadığını, uluslararası federasyonların baskın olduğunu ileri sürdü.

Dupont, avukatlığını üstlendiği büyük kulüplerin Avrupa Süper Ligi mücadelesinden bahsetti. İspanya Ticaret Mahkemesi’nin UEFA’yı bu kulüpleri cezalandırmaktan men ettiğini ve mahkemenin UEFA’nın hâkim durumunu kötüye kullanması konusunda Avrupa Birliği Adalet Divanı’na sorular gönderdiğini hatırlattı.

Hervé Le Lay ve Jean-Louis Dupont CAS’ın bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda tartıştılar. CAS hakemi olan Le Lay, “kanunla kurulan mahkeme” deyimi ile, mahkemenin illa devletin anayasasında öngörülmesinin gerekmediğini ileri sürdü. Dupont, bu görüşe karşı çıktı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Mutu-Pechstein Kararı’ndaki karşıoyu hatırlattı.

Konferansın son konuşmacısı Prof. Hatice Özdemir Kocasakal idi. Hatice Hocamız sunumunu Türkiye Futbol Federasyonu ile sınırlı tuttu.

Hatice Hanım, TFF kurullarının bağımsız ve tarafsız olmadığını belirtti. Hatice Hanım Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ali Rıza ve Diğerleri kararını hatırlattı ve AİHM’nin de TFF Tahkim Kurulunun bağımsız ve tarafsız olmadığını tespit ettiğini ifade etti.

Hatice Hoca’nın Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun aslında tahkim kurulu olmadığına dair görüşü ilerleyen günlerde kamuoyunda tartışılabilir.

Hatice Hanım, profesörlük tezinde sunduğu öneriyi tekrarladı ve Türkiye’de federasyonlardan, kamu kurumlarından bağımsız bir spor tahkim mahkemesi kurulmasını önerdi.

SORULARIM

Sunumları dinlerken aklıma gelen soruları yönelttim ancak moderatör soruların hepsine yanıt verildiği ve sürenin sona erdiği gerekçesiyle soruları panelistlere yöneltmedi.

Sorularımı burada paylaşıyorum. Bazı soruları doğrudan Zoom’da yazdığım için not almadım. Aklımda kaldığı kadar yazacağım.

Belki bu soruları ileride tartışırız. Spor hukuku ile ilgilenen hukuk öğrencileri ve hukukçular için makale konuları olabilir.

  • FIFA’nın Oyuncuların Statüsü ve Transferi Talimatı’na göre, talimatın bazı düzenlemelerinin ulusal federasyonlar tarafından aynen iç hukuka geçirilmesi gerekiyor (md. 1). Ulusal federasyonun düzenlemeleri ile FIFA’nın ilgili düzenlemeleri arasında fark var ise, FIFA düzenlemelerinin uygulanması talep edilebilir mi? Federasyon, ulusal uyuşmazlık çözüm kurulu FIFA’nın düzenlemelerini dikkate almak zorunda mı?
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Mutu-Pechstein Kararı’nda futbol tahkiminin zorunlu tahkim olmadığını benimsedi (Par. 120). Sayın Dupont Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu görüşünü nasıl değerlendiriyor? Avrupa Birliği Adalet Divanı ile AİHM arasındaki görüş farkı hakkında ne düşünüyor? Bu görüş farkı nasıl sonuçlar doğurur?
  • Madrid Ticaret Mahkemesi UEFA’yı Süper Lig kurucusu kulüplere ceza vermekten men etti. Bazı kurucu kulüpler Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvurdu. Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın kararı İngiliz kulüpleri etkiler mi? UEFA bu kulüplere ceza veremeyebilir ama İngiliz hükümeti bu kulüplere karşı tavır aldı. The FA, İngiliz devleti bu kulüpleri cezalandırabilir. Süper Lig İngiliz takımları olmadan mı oynanacak?
  • Türkiye Futbol Federayonu genel kurulunda TFF hukuk kurullarının yapısı değiştirildi. Yeni düzenlemeler TFF kurullarının bağımsız ve tarafsız olmasını sağlayacak mı?
  • TFF Tahkim Kurulu hukuken tahkim kurulu değil ise, bu kurulun kararlarına karşı iptal davası açılamaması gerekiyor ise, bu kurulun kararlarına karşı ne yapılabilir? İtiraz makamı nedir? Hangi mahkeme görevlidir? Bu mahkeme hangi mevzuata göre tahkim kurulu kararlarını denetleyecektir?
  • TFF Statüsü’nde yapılan değişiklikler henüz yürürlüğe girmedi. AİHM’nin ihlal kararları gerekçe gösterilerek, TFF Tahkim Kurulu’nun iptal davasına konu olabilecek kararlarının iptali istenebilir mi? Mahkeme, kararın kamu düzenine aykırı olup olmadığını incelemeye gerek duymaksızın, sadece kurulun bağımsız ve tarafsız olmadığı gerekçesiyle iptal kararı verebilir mi?

Yorumunuzu Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: