spor hukuku spor yapılanması

Türkiye Kaykay Federasyonu, Bağımsız Spor Federasyonu mu?

Türkiye Kaykay Federasyonu, çok yeni bir federasyon. Henüz bağımsız olmayan bu federasyon, en kısa zamanda mevzuatını tamamlamalı ve harekete geçmeli!

Dün Spor Genel Müdürlüğü’nün sitesinde bazı federasyonların ana statüleri ve genel kurulları hakkında araştırma yaparken, Türkiye Kaykay Federasyonu‘nun Hakem Talimatı’na denk geldim.

Screen Shot 2018-01-29 at 08.54.50

Bu Talimat, “Bağımsız Federasyonlar Mevzuatları” bölümünde yayınlanmış.

Resmî Gazete’de bu federasyona bağımsız statü verildiğine dair bir karar görmemiştim. Federasyonun ana statüsü de Resmî Gazete’de yayımlanmamıştı. Zira bir bağımsız spor federasyonu ancak Merkez Danışma Kurulunun uygun görüşü, Bakanın teklifi ve Başbakanın kararı ile kuruluyor ve kararın Resmi Gazetede yayımlanması ile tüzel kişilik kazanıyor (Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Ek Madde 9/I).

Türkiye Kayak Federasyonu henüz bağımsız federasyon değil. Bu federasyonun tüzel kişiliği yok. Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Bu federasyonun genel kurulu, SGM’ye bağlı federasyonların tabi olduğu hukuki rejime uygun şekilde yapıldı. Yeni kurulan bir federasyon olduğu için, genel kurulda sadece spor teşkilatı oy kullandı.

Peki neden bu federasyonun mevzuatı, bağımsız spor federasyonları mevzuatı sayfasında yayınlanıyor? Neden Spor Genel Müdürlüğü, kendi bünyesinde faaliyet gösteren federasyonlar için ayrı sayfa hazırlamadı?

FEDERASYON ÇALIŞMAYA BAŞLADI MI?

Türkiye Kaykay Federasyonu’nun sitesini incelediğimde, çoğu sayfanın boş olduğunu gördüm.

Federasyonun kuruluş süreci anlatılmamış.

Federasyon, henüz il temsilcilerini belirlememiş.

Kulüpler kurulmamış.

Kaykaya özel mevzuat oluşturulmamış.

Ulusal faaliyetler düzenlenmemiş.

Projeler yayınlanmamış.

Uluslararası federasyona üyelik süreci açıklanmamış. Bugün Uluslararası Kayak Federasyonu ile Dünya Kayak Federasyonu arasında hukuk savaşı var. Türkiye Kayak Federasyonu, Uluslararası Kayak Federasyonu‘na üyelik başvurusu yapmış. Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması gerekir.

Terimler Türkçeleştirilmemiş. Branşlar, “Street Disiplini” ve “Bowl Disiplini” olarak açıklanmış. Oysa bu terimler için Türkçe karşılık bulunması gerekir. Ayrıca bu disiplinlerin özellikleri, kuralları açıklanmalı.

Dopingle mücadele hakkında bilgilendirme yapılmamış. Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı (2017) ve 2018 Yasaklılar Listesi yayınlanmamış.

Bu federasyon, kaykay sporu 2020 Tokyo Oyunları programına dahil edildiği için kuruldu. Aceleye gelince, işler eksik kaldı.

Umarım federasyon en kısa zamanda harekete geçer.

Yorumunuzu Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: