Spor camiasında askerlik çok önemli bir sorun. Birçok sporcu, kısa süren spor kariyerlerinin ortasında askere gitmek zorunda kalıyor.
MHP milletvekili Saffet Sancaklı, bu hafta TBMM genel kurulunda profesyonel futbol 3. Ligi’ndeki futbolcuların askerlik sorunundan bahsetti. (Oturum tutanağı için bkz. https://www.tbmm.gov.tr/tutanak/donem26/yil3/ham/b04301h.htm)
Sancaklı, futbol kulüplerinin sporcuları askerlik üzerinden tehdit ettiğini, futbolcuları alacaklarını bırakmaya zorladıklarını iddia etti ve 3. Ligdeki futbolculara da askerliği tecil ettirme hakkı tanınmasını istedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sancaklı’ya yanıt olarak, bu konuya sıcak baktıklarını ancak geçmiş dönemde yaşanan suistimallerin önlenmesi için adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Bu konunun sadece profesyonel futbolcular açısından ele alınması yanlış.
Öncelikle şu soruyu sormalıyız: “Bütün profesyonel erkek sporculara askerliği tecil ettirme hakkı tanınmalı mı?“
Bu hak öngörülecekse, sadece profesyonel sporculara mı tanınmalı? Federasyonlar bünyesinde profesyonel dal olarak düzenlenmeyen ancak Avrupa, Dünya Şampiyonaları ile Olimpiyatlar’a ve Paralimpik Oyunları’na katılan yüzlerce erkek sporcu var. Henüz Büyükler kategorisinde olmayıp, Gençler kategorisinde fırtına gibi esen ancak askerlik çağı gelmiş sporcular var.
Gençlik ve Spor Bakanı’nın değindiği olumsuzluklar da önemli bir tehdit. Bazı kişiler futbol kulüplerini satın alıp yahut bu kulüplerle bir şekilde temasa geçip kendilerini futbol takımlarında oyuncu olarak kaydettiriyorlardı. Ayağına top değmemiş ve değmeyecek adamlar, futbolcu olduklarını iddia edip askere gitmiyorlardı.
Askerlik Kanunu’nda sporculara tanınan hak gözden geçirilmeli. Sınırları iyi çizilmeli. Sadece futbolculara değil, bütün profesyonel dal sporcularına ve profesyonel dalda yarışmasa bile milli takımlarda yer alan bütün sporculara bu hak tanınmalı.
NOT:
Mayıs 2020 itibariyle, askerlik ile ilgili yeni bir kanun yürürlükte.
Askeralma Kanunu‘nda sporculara aşağıdaki şartlarda erteleme imkanı tanınıyor.
- Aktif spor hayatının Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikte belirtilen şartlarda devam ettiğinin belgelendirilmesi ve müteakip ertelemesi için Bakanlıkça belirlenecek oran kadar kadroya girmek kaydıyla Gençlik ve Spor Bakanlığınca bildirilenlerin, 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar askerlikleri ertelenebilir.
- Yoklama kaçağı veya bakayalar ile 21 inci maddenin birinci fıkrası gereğince yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacakların, sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar geçen süre içinde bu fıkra kapsamında askerlikleri ertelenmez. Ancak, ertelemelerine neden olan (…) sporcuların erteleme kapsamındaki kulüpleri ile yaptıkları sözleşme başlangıç tarihleri, yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir.