Türkiye’de pek bilinmese bile, kulüplerde ücret karşılığı spor faaliyetinde bulunanlar (profesyoneller) işçidir. Profesyonel sporcular, antrenörler, teknik direktörler, teknik elemanlar ile kulüpler veya federasyonlar arasında yapılan sözleşme hizmet sözleşmesidir. Taraflar bir sözleşme imzalamamış olsalar bile, hizmet sözleşmesi kurulmuş sayılır.
Yakın zaman içinde profesyonel spor sektöründe yeni bir dönem başlayacak.
İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM’ye sevk edildi. Tasarının TBMM tatile girmeden önce yasalaşması bekleniyor.
Tasarı’da spor sektörü açısından iki önemli değişiklik var.
Sporcular bugüne kadar asliye hukuk mahkemelerine başvurmak zorundaydı. Tasarı kanunlaşırsa, sporcuların, antrenörlerin ücret alacakları için İş Mahkemeleri görevli olacak.
Tasarının getirdiği en büyük yenilik ise zorunlu arabuluculuk olacak. Tasarıya göre, işçi alacakları, tazminatları ve işe iade talebiyle dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması gerekecek. Arabulucuya başvurulmadan açılan davalar, dava şartının gerçekleşmediği gerekçesiyle reddedilecek.
UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM KURULU TARİH Mİ OLUYOR?
Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) bulunuyor. TFF, bu kurula başvuruyu zorunlu tutuyor. Bu kurul, tahkim işlevi görüyor.
TFF’nin UÇK Talimatı ve UÇK ile ilgili uygulamaları hukuka aykırı. Zorunlu tahkim kanunla öngörülebilir. Bir federasyon, genel kurul kararı ile zorunlu tahkim uygulaması getiremez. Bu tahkim düzenlemeleri geçersiz. Zorlamayla tahkim şartının geçerli olduğu kabul edilse bile, bu hükümler devlet yargısına başvuru hakkını ortadan kaldırmaz. Sporcular, teknik direktörler UÇK’ya başvurmak yerine devlet mahkemelerine başvurabilirler. Ancak devlet mahkemesine başvurulması halinde, önce arabuluculuk sürecinin başlatılması gerekecek. Bu süreç ise en fazla 3 hafta sürecek.
NOT:
İş Mahkemeleri Kanunu yürürlüğe girdi: https://tinyurl.com/ydyvxqdc
Anayasa Mahkemesi, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ile ilgili bir iptal başvurusunda iptal kararı verdi: https://tinyurl.com/y754rmzd