spor mevzuatı Spor Tahkim Mahkemesi Uncategorized

TFF, Futbolda Üçüncü Kişi Mülkiyetini Yasaklayan Düzenleme Getirdi

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun 24.12.2015 tarih ve 11 sayılı toplantısında alınan kararla, “Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı”nda değişiklik yapıldı.

Talimat’ın “Üçüncü Kişilerin Kulüp Üzerindeki Etkisi” başlıklı 23’üncü maddesine yeni 2’nci fıkra eklendi.

Düzenleme şöyle: “Hiçbir kulüp veya futbolcu, bir futbolcunun bir kulüpten diğerine gelecekteki transferi nedeniyle ödenecek tazminatın tamamı veya bir kısmı üzerinde üçüncü kişilerin hak sahibi olabilmesine yönelik üçüncü kişilerle sözleşme ilişkisine giremez. Bir futbolcunun gelecekte yapacağı transferlere ilişkin herhangi bir hak veya transfer tazminatı üçüncü kişilere devredilemez.

Bu düzenleme, FIFA’nın “Üçüncü Kişi Mülkiyeti” (TPO) yasağına dayanıyor. FIFA’nın yasaklama kararı 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi (FIFA’nın konuyla ilgili sirküleri için bkz. http://goo.gl/UuBnyC).

TFF’nin bu düzenlemesi futbolcular, kulüpler, yatırımcı şirketler tarafından yargıya taşınır mı? Rekabet Kurulu bu kural hakkında soruşturma açılmasına karar verir mi? Soruşturma açılmalı mı?

Avrupa Birliği’nde bu  yasağın Avrupa Birliği hukukuna aykırı olup olmadığı tartışılıyor. Yasağın müktesebata uymadığını iddia eden hukukçular olduğu gibi, yasağı savunanlar da var.

Brüksel İlk Derece Mahkemesi, yasağa karşı yapılan ihtiyati tedbir talebini reddetti.

İspanya Futbol Federasyonu ve Portekiz Futbol Federasyonu, bu yasağa karşı Avrupa Komisyonu’na başvurdu.

Bu arada FIFA, yasağa karşı hareket ettiği gerekçesiyle Belçika kulübü FC Seraing’e transfer yasağı ve 150.000 CHF para cezası verdi.

Bugüne kadar “üçüncü kişi mülkiyeti yasağı” kuralı mutlak uygulanıyordu. Ancak CAS’ın geçen hafta TPO yasağını es geçerek, TPO sözleşmesine dayanarak verdiği bir karar, TPO yasağı kuralını tekrar tartışmaya açtı.

CAS’ın kararının ardından, Avrupa Komisyonu’nun Portekiz ve İspanya federasyonlarının başvurusunu farklı biçimde değerlendirebileceği konuşuluyor.

TFF’nin yeni düzenlemesinin rekabet hukukuna aykırı olup olmadığı tartışılmalı! Umarım Rekabet Kurulu soruşturma açılmasına karar verir.

Yorumunuzu Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: