spor mevzuatı

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik Değiştirildi

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik değiştirildi. Değişiklik, 19 Kasım 2015 tarihli ve 29429 Sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. (Yönetmeliğin güncel versiyonu için bkz. http://goo.gl/jHxvmC)

Yönetmeliğin “Spor alanlarındaki güvenlik sistemleri” başlıklı 20’nci maddesinin (d) bendinin ikinci cümlesindeki değişiklikler aşağıda kırmızı ile gösterilmiştir.

Spor alanlarındaki güvenlik sistemleri

MADDE 20 –(1) Spor alanlarında, uluslararası federasyonların öngördüğü kriterlere uygun olarak aşağıda belirtilen teknik donanımlar kurulur ve önlemler alınır:

(…)

d) Profesyonel müsabakaların oynandığı spor alanları ile basketbol, voleybol ve hentbol dallarının en üst liglerinde acil tıbbi müdahale için her tribünde bir ilk yardım odası kurulur ve yeterli sayıda sağlık personeli ve ambulans bulundurulur. Diğer spor faaliyetleri için müsabakanın özelliği ve seyirci kapasitesi dikkate alınarak gerekli teknik donanım ile yeterli sayıda sağlık personeli veya Sağlık Bakanlığının ilgili mevzuatına göre eğitimden geçerek sertifika alan ilk yardımcı personel bulundurulur.

Bu yönetmelik değişikliğini doğru bulmuyorum. Basketbol, voleybol ve hentbol dallarının en üst liglerinde oynanan müsabakalar dışındaki müsabakalarda donanımlı ve uzman sağlık personeli yerine, kalitesi meçhul ve iyi denetlenmeyen eğitim sonucu sertifika alan ilkyardımcı personel görev yapacak.

İnsan merak ediyor: Spor dalları arasında ayırım yapılmasının sebebi nedir? Voleybol gibi temas sporu olmayan bir spor dalının en üst liginde acil tıbbi müdahale için kapsamlı önlem alınırken, voleyboldan daha tehlikeli spor dallarında sadece sertifikalı ilkyardımcı personel bulundurulması hangi akla hizmet ediyor? Halk Oyunları Federasyonu bünyesinde yapılan yarışmalarda grupların birbirine ve hakem heyetine davul, tokmak, zurna, kaval gibi aletlerle saldırdığı dikkate alınırsa, bu federasyonun müsabakalarında sadece ilkyardımcı görevlendirilmesi yeterli olmayabilecektir. Temaslı sporlarda risk çok daha fazladır.

Spor Genel Müdürlüğü’nün bu değişikliğin yapılması yönündeki yazısında yer alan gerekçeler nedir? Spor Genel Müdürlüğü söz konusu yönetmelik değişikliğinin gerekçesini resmi sitesinde yayınlamalıdır.

Bir noktaya daha değineyim. Spor Genel Müdürlüğü’nün hukukçuları yönetmelik değişikliğini hazırlarken kavramlara dikkat etmemişler. Yönetmelik değişikliğinde “ilk yardımcı personel” ifadesi geçmektedir. Bu ifade yanlış. Doğrusu “ilkyardımcı personel” olacak. İlkyardım Yönetmeliği’nin dikkate alınması gerekirdi.

Yorumunuzu Paylaşın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: