Bugün Türkiye Yelken Federasyonu’nun kurumsal internet sitesinde ve federasyonun sosyal medya hesaplarında (Twitter, Instagram) bir webinar duyurusu yayınlandı.
Ben önce federasyonun Instagram hesabındaki duyuruyu gördüm.
Federasyonun bu duyuruyu silmesi ihtimalini dikkate alarak, duyuruyu aşağıda paylaşıyorum. Yanlışlar federasyona aittir.
“26 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe giren ‘’7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’na tabi olan ve kuruluşları söz konusu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleşmiş spor kulüplerimizin T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na geçişinde uygulacak prosedürler hakkında Kulüplerimizi bilgilendirmek üzere Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Avukat ve TYF Disiplin Kurulu Uyesi Av.Dinçer Çeribaş yonetiminde 23 Kasım 2022, Çarşamba günü saat 17.00’de webinar düzenlenecektir.
Gerçekleştirilecek webinar’a aşağıda bulunan kayıt formu doldurarak katılım sağlamanizi rica ederiz.
7405 Sayılı Kanun Bilgilendirme Webinar Katılım Formu
Türkiye Yelken Federasyonu”
Bu duyuruda bir husus dikkatimi çekti.
Federasyonun disiplin kurulu üyesi olan Av. Dinçer Çeribaş aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü avukatı imiş.
Dinçer Çeribaş’ın hem GSB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde hem de federasyonda görev alması menfaat çatışması yaratıyor.
Menfaat çatışmalarının nasıl doğduğunu bu hafta yazacağım. Şimdilik konumuz bu değil.
Menfaat çatışması eleştirimi federasyonun Instagram hesabındaki duyurunun altına yorum olarak yazdım.
Yorumumun yayınlanmasının üzerinden 5 dakika geçmeden yorumumun silindiğini ve federasyonun Instragram hesabına erişimimin engellendiğini fark ettim.
Bu engelleme kararı hukuka aykırı. Gerekli başvurularımı yapacağım.
Bu başvuruları yapmadan önce, federasyon başkanı Sayın Duriye Özlem Hanım’a bir konuyu hatırlatmak isterim. Belki bu hatırlatmayı dikkate alır ve yanlıştan döner.
Türkiye Yelken Federasyonu bir kamu kurumudur. Duriye Özlem Hanım ve onunla birlikte görev alanlar ise kamu görevlisidir. Federasyonun sosyal medya hesabını büyük ihtimalle başkan yönetiyor.
Duriye Özlem Hanım’a uzun uzun insan haklarından, ifade ve eleştiri özgürlüğünden bahsetmeyeceğim. Başvurularımı yaptıktan sonra, kamu kurumlarının sosyal medya hesaplarına erişim ve bu hesaplara yönelik eleştiri özgürlükleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacaklar.
Şimdilik Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun kamu görevlilerine yönelik yayınladığı Sosyal Medya Etik İlkeleri’ni öğretmekle yetiniyorum. Duriye Özlem Hanım bu ilkeleri dikkatle okumalı, uygulamalı ve uygulatmalıdır.
Benim durumumla ilgili ilkeler şu şekildedir:
- Kamu görevlisi, kurumsal sosyal medya hesabını kullanırken; (…) siyasi düşünce, felsefi inanç, (…) ve benzeri nedenlere dayalı olarak ayrımcılık yapmamalı ve kullanıcıları veya yorumları silmemeli ya da engellememelidir.
- Yönetici kamu görevlisi, kurumsal sosyal medya hesabının etik ilkelere uygun olarak yönetilmesi amacıyla gerekli tedbirleri alır, denetim ve gözetim görevini özenle yürütür.
Umarım Duriye Özlem Hanım, federasyon başkanlığına adaylık sürecinde verdiği taahhütleri (demokratik federasyon, hesap veren federasyon) yerine getirir.


İlerleyen zamanlarda Türkiye Yelken Federasyonu ve Duriye Özlem Hanım ile ilgili verilecek İhlal kararlarını bu sitede yayınlayacağım.