Son bir haftada çok ilginç olaylara şahit olduk.
Türkiye koronavirüs önlemleri kapsamında daha önce yurt dışından gelen yolcular için zorunlu olan PCR testi uygulamasını bazı ülkeler için kaldırdığını duyurdu. Alınan yeni kararla birlikte, Birleşik Krallık dahil 15 ülkeden gelen yolculardan PCR testi talep edilmeyecek.
Türkiye, Birleşik Krallık için PCR testi zorunluluğunu kaldırırken, İngiltere’de çok farklı bir konu gündeme taşındı.
Şampiyonlar Ligi yarı finalleri oynanmadan önce, İngilizler Manchester City ile Chelsea finali ihtimalini tartışmaya başladılar. İngiliz sağlık uzmanları, finalin iki İngiliz kulübü arasında oynanması durumunda bu maçın İstanbul’da oynanmasının saçma olduğunu, İngiliz taraftarların boşuna Türkiye’ye gideceklerini ve bu durumun riskli olduğunu dile getirdiler.
Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’dan alınması fikri, Türk tarafında hoş karşılanmadı.
Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Nihat Özdemir şöyle konuştu: “İngilizler kuzu kuzu gelip oynayacaklar. Her şeyimizle Şampiyonlar Ligi finaline hazırız. Bütün tedbirler alınmış. Hiçbir şekilde başka yere alınması söz konusu olamaz. Bu maç inşallah 29 Mayıs’ta İstanbul’da oynanacak.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise turistlerin sağlığını korumak için turizm sektöründe çalışanlar için aşı seferberliği başlayacağını şu cümlelerle duyurdu: “Tüm turizm çalışanları, otellerde restoranlarda çalışanlar, şoförler, havaalanlarında çalışanlar, tur rehberleri de dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız.”
Bu söylemler İngiltere hükümetini pek etkilememiş olacak ki, bu akşam İngiltere Türkiye’yi kırmızı listeye aldığını duyurdu.
Bu karar 17 Mayıs tarihinde yürürlüğe girecek.
Türkiye’ye giriş yapan ya da Türkiye’den transit geçen kişiler için çeşitli ayrımlar öngörülüyor.
İngiltere, Kuzey İrlanda vatandaşları ve oturma izni olan yabancılar, Türkiye’den İngiltere’ye döndüklerinde 10 gün karantinaya alınacaklar.
Oturma izni olmayan yabancılar ise İngiltere’ye kabul edilmeyecekler.
İngiliz hükümeti sadece Kırmızı Liste kararını açıklamakla yetinmedi.
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps yaptığı açıklamada, İngiliz taraftarların Türkiye’ye gitmemeleri gerektiğini belirtti. Shapps, Şampiyonlar Ligi finalinin İngiltere’de oynanmasını dilediklerini, İngiltere Futbol Federasyonu’nun UEFA ile temas kurduğunu, büyük turnuva geçmişi olan ve seyircili maç oynatan İngiltere’de Şampiyonlar Ligi finalinin oynanabileceğini açıkladı.
Bu yazıyı kaleme aldığım saatte (23.05) bu gelişme Türk kamuoyunda çok yankı bulmamıştı. Türk medyası ve Türk spor medyası konunun ciddiyetinin farkına varmamışlardı.
Oysa bu konu çok ciddi.
İngiliz hükümeti, yarı final maçlarının sonucunu bekledi. İki İngiliz kulübü finale çıkmasaydı, İngilizler Kırımız Liste kararını alırlar mıydı? Tartışılır.
Peki bu kararın sonucu ne olacak?
Taraftarlar Türkiye’ye gelmeyi göze alacaklar mı? Evlerine döndüklerinde 10 gün karantinada kalmayı düşünüyorlar mı? Bilmeyenler için yazayım, karantina süreci evde geçmiyor. Devletin belirlediği yerde kalınıyor. Gecelik 130-140 Pound ödeniyor.
Sorun sadece taraftarlarla da sınırlı değil.
Final İstanbul’da oynanırsa, futbolcular İngiltere’ye döndüklerinde 10 gün karantinaya alınacaklar. Karantina bittikten birkaç gün sonra ise EURO 2020’de İngiltere ilk maçını Hırvatistan ile oynayacak. Karantinaya alınmış futbolcular, kampa katılamayacak ve antrenman yapamayacaklar. Avrupa Şampiyonası’na hazırlanamayacaklar.
İngiliz kamuoyu, futbolcuların karantina uygulamasından muaf tutulması önerisini tartışıyor.
FORMULA 1 ETKİLENİR Mİ?
İngiltere’nin Kırmızı Liste kararı sadece futbolu etkilemeyecek.
F1 yetkilileri durumu değerlendirdiklerini, ilerleyen günlerde açıklama yapacaklarını açıkladılar.
Kanada’nın takvimden çıkarılmasıyla F1 takvimine daha yeni dahil edilen Türkiye, Kırmızı Liste kararından ötürü takvimdeki yerini kaybedebilir. Bu, birilerine çok büyük zarar verir.
SONUÇ
İngiltere’nin Kırmızı Liste kararı Türkiye’yi çok zor durumda bırakacak. Turizm gelirlerinden ve sporun yumuşak kuvveti etkisinden mahrum kalacak kabine bu işin peşini kolay kolay bırakmaz.
UEFA ne yapar bilinmez.
Türkiye Futbol Federasyonu ve cumhurbaşkanlığı kabinesi için çok önemli bir sınav olacak.
Bu kavganın sonunda kimin lobisinin daha güçlü olduğunu göreceğiz.