Türkiye Futbol Federasyonu, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararlarının hüküm kısımlarını İnternet sitesinde yayınlıyor.
UÇK’nın kararlarında tarafların isimlerini görüyoruz.
Oysa bu isimler gizli tutulmalı!
UÇK, disiplin yargılaması yapmıyor. Taraflar arasındaki sözleşmeden doğan uyuşmazlıklar hakkında karar veriyor. Sözleşmeler ise, tarafların kişilik hakları ile ilgili. Özellikle sporcuların ve antrenörler, isimlerinin yayınlanmamasını istiyorlar. Zira kulüpler, kendi kulübünü dava eden futbolcu ve antrenörlerle çalışmak istemiyorlar. Bunun örneğini geçen sene 1. Lig Kulüpler Birliği’nin açıklamasında gördük.
TFF, UÇK’nın kararlarını anonimleştirmeli ve tarafların isimlerini silmelidir.
İşin ilginç yanı, TFF de tarafların kişilik haklarının korunması için UÇK kararlarında isim belirtilmemesi gerektiğini kabul ediyor.
TFF, 2008 yılında kurumsal sitesinde aşağıdaki açıklamayı yayınlamıştı:
UÇK kararlarında kişilik hakkını korumak için taraf ismi belirtilmiyor
5719 sayılı Kanunla kurulan Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun kararları, Türkiye Futbol Federasyonu’nun internet sitesinde, taraf isimleri belirtilmeksizin, sadece esas numaraları zikredilerek yayınlanmaktadır.
Bu şekilde bir uygulamaya geçilmesinin nedeni, temel iki menfaatin karşılaştırılmasından dolayıdır. Yani, uygulamada toplumun aydınlanmaya ilişkin menfaati ile kişilik haklarının korunmasına ilişkin menfaat dikkate alınmaktadır. Disiplin uyuşmazlıkları veya Yönetim Kurulu nezdinde verilen kararlarda toplumun aydınlanmaya ilişkin menfaati öne çıkarken, şahısların alacak taleplerine ilişkin konularda kişilik haklarının korunmasına ilişkin menfaat ağır basmaktadır.
Benzer uygulamanın FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu için geçerli olduğunu baştan belirtmek gerekir. FIFA UÇK kararları, FIFA’nın internet sitesinde taraf isimleri belirtilmeksizin yayınlanmaktadır.
Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) uygulamalarında ikili ayrım yapılmaktadır. CAS’ın ilk derece mercii olarak görev yaptığı hallerde, kural olarak karar yayınlanmamaktadır. Karar, ancak tarafların ikisinin istemesi halinde yayınlanmaktadır. CAS’ın temyiz mercii olarak görev yaptığı hallerde karar, kural olarak yayınlanmakta, ancak taraflardan ikisinin istememesi halinde yayınlanmamaktadır.
Türkiye’de Yargıtay kararları yayınlanırken de şahısların kişilik hakları korunmaktadır. Yargıtay kararlarında da tarafların isimleri hiçbir şekilde yer almamakta ya da sadece isimlerinin ilk harfleri belirtilmektedir.
TFF’ye sormak lazım: Ne değişti de, UÇK kararlarında taraf isimlerini yayınlıyorsunuz?
TFF’nin sitesini incelerken bir başka soru aklıma geldi: Neden TFF, UÇK kararlarını en son 28.06.2011 tarihinde yayınladı? Neden bütün kararlar UÇK’nın sayfasında yayınlanmıyor?