Bugün Resmî Gazete’de Türkiye Wushu Federasyonu ile ilgili bir karar yayınlandı.
“Tebliğler” bölümünde yayınlanan karar ile, federasyonun ismi Türkiye Wushu Kung-Fu Federasyonu olarak değiştirildi.
Türkiye’nin kung-fu sporu ile ilgili geçmişini bilenler bu kararı gülümseyerek okumuşlardır.
Kung-fu federasyonu henüz kurulmamışken, Türkiye’de kung-fu büyük ilgi görüyordu.
Bu sporu Kung-Fu dizisi ile tanıdık.
Dizi o kadar tuttu ki, kung-fu Hababam Sınıfı’na bile konu oldu.
Türkiye’de bu kadar yoğun ilgi gören Kung-fu bir türlü federasyon bünyesinde faaliyete geçirilmeyince, siyasetçiler konuyu TBMM’ye taşıdılar.
11 Şubat 1994 tarihinde Erzurum milletvekili Lütfü Esengün, Kung-Fu federasyonunun kurulması hakkında aşağıdaki soru önergesini verdi:
“Günümüzde bütün spor dallarında federasyon düzeyinde örgütlenme olmuştur. Birçok federasyon başarılı hizmetler üretmektedir. Gençlerimizin büyük ilgi gösterdiği ve çok yetenekli ve başarılı sporcuların mevcut olduğuna inandığımız Kung-Fu sporu ise henüz bir federasyona kavuşturulamamıştır.
Bakanlığınızca Kung-Fu federasyonu kurulmasına yönelik bir çalışma var mıdır, varsa federasyon ne zaman faaliyete geçecektir?“
Devlet Bakanı Şükrü Erdem, bu önergeye aşağıdaki yanıtı verdi:
“Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde henüz Kung-Fu Federasyonu kurulmamıştır. Bu Federasyonun kurulması ile ilgili alt yapı çalışmalarına ileriki yıllarda başlanacak ve gerekli potansiyelin oluşması ile birlikte federasyonun kurulması gerçekleştirilebilecektir.“
Bu önergenin üzerinden bir süre geçtikten sonra Kung-Fu Federasyonu kurulmuş. Kurulmuş kurulmasına ama bu federasyonu özel hukuk kişileri kurdular. Federasyon, spor teşkilatı içinde değildi.
Zaman içinde Kung-Fu federasyonu hakkında usulsüzlük, yolsuzluk iddiaları ayyuka çıkmış. Bu iddialar medyada yer bulunca, Mersin milletvekili Ali Öz, dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç‘ın cevaplaması için aşağıdaki soru önergesini verdi:
“Türkiye’de sporun daha şeffaf ve bağımsız federasyonlarca yürütülmesi gerekirken, medyada birtakım iddialar gündeme gelmiştir.
Bu bağlamda;
1) Türkiye Kung-fu federasyonu başkanlık seçimlerinde bakanlığınızca tespit edilen bir uygunsuzluk var mıdır?
2) Yıllık bütçe geliri 500 000 TL civarında olan federasyon bütçesinin harcama kalemleri incelenmiş midir?
3) Bütçenin %80 civarında bir rakamın, uçak biletleri için harcandığı iddiaları doğru mudur?
4) Federasyonda genel koordinatörlük makamı var mıdır? Görevleri nelerdir?
5) Genel sekreterlik olarak görev yapan personelin yetki alanı, genel koordinatörlükle hangi seviyededir?“
30 Ocak 2014 tarihinde dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Mersin milletvekili Ali Öz’ün Kung-Fu federasyonu ile ilgili soru önergesine (7/34860) aşağıdaki yanıtı verdi:
“Türkiye Kung Fu Federasyonu Başkanlığı, Bakanlığımıza bağlı Spor Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunu’na ve Yönetmeliklerine göre kurulmuş bir spor federasyonu değildir.
Söz konusu federasyon Dernekler Kanunu’na göre kurulmuş olup faaliyetlerini Spor Genel Müdürlüğünden bağımsız olarak yürütmektedir. Valilikler, bu tür federasyonların faaliyet yapmalarına izin verilmemesi konusunda Bakanlığımız tarafından uyarılmıştır.“
2014’ten bugüne ne değişti? Özel hukuk gerçek kişilerinin kurduğu federasyon kapatıldı mı?
Bir başka ilginç husus var. Türkiye Wushu Federasyonu uzun süredir kung-fu ile ilgili faaliyetlerde bulunuyordu. Üstelik resmî adı sadece Türkiye Wushu Federasyonu olmasına rağmen, bu federasyon internet sitesinde, logosunda ve faaliyetlerinde Türkiye Wushu Kung-Fu Federasyonu adını kullanıyordu. Federasyonun bu şekilde hareket etmesi hukuka aykırı idi.
Türkiye Wushu Federasyonu yönetimi, iktidara yakın kişiler oldukları için kimse onların hukuka aykırı ad kullanması hakkında soruşturma açmaz, bu kişilere ceza vermez.
Federasyonun yeni adı hayırlı olsun.