Türk spor teşkilatı dopingle mücadeleyi çok yanlış anlıyor.
Maalesef Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın özelinde devletimiz doping cezalılarını el üstünde tutuyor. Doping failleri korunuyor. Devlet onların avukatlığına soyunuyor. Doping faillerinin mümkünse hiç ceza almamaları, alacaklarsa az ceza almaları için bütün yöntemler kullanılıyor. Doping failleri kamuoyuna kurban gibi tanıtılıyor. TRT başta olmak üzere devlet medyası ve ana akım medya bu failleri parlatıyor. Kimse bu sporculara dopingin hesabını sormuyor.
Bu politikanın uç noktası, yabancı doping faillerinin devşirilmesi. Doping cezası verilmiş sporculara milli forma giydiriliyor ve onlara para akıtılıyor.
Bu şuursuzluğun son örneği Ekaterina Guliyev (evlenmeden önceki ismi Ekaterina Poistogova)
Rus asıllı Ekaterina Guliyev, 2021 yılında devşirildi.
Bu sporcu, bir başka devşirme atlet Ramil Guliyev ile evlenmeden önce Poistogova soyadını kullanıyordu.
Ekaterina Guliyev’i devletimiz için özel kılan, onun 2012 Londra Olimpiyatları’nda 800 metrede gümüş madalya kazanmasıydı.
Meğer bu başarı dopinge dayanıyormuş.
Devlet bu kadının doping yaptığını bilerek ona vatandaşlık verdi ve milli takımda görevlendirmeye başladı.
GEÇMİŞİ HATIRLAYALIM
Ekaterina Guliyev, 2012 Londra Olimpiyatları’nda ikinci olduktan sonra, WADA’nın Rusya ile ilgili soruşturmasına konu oldu.
Rusya, atletlerin dopingli çıkıp çıkmayacaklarını tespit etmek ve sonuçların negatif çıkmasını sağlamak için bir programı hayata geçirdi: Washout Testing Program.
Guliyev’in adı da bu programın belgelerinde ele geçirildi.
2017 yılında Spor Tahkim Mahkemesi (Court of Arbitration for Sport – CAS), Guliyev’in 2014 yılında yasaklı madde Oxandrolone kullandığını tespit etti ve sporcuya iki yıl hak mahremiyeti cezası verdi. Sporcunun 21 Ekim 2014 ila 24 Ağustos 2015 yılları arasında elde ettiği dereceler iptal edildi. Cezanın infazı 24 Ağustos 2015 tarihinde başlatıldı.
İlginçtir, Türkiye, 2021 yılında Guliyev’i devşirdi. Doping geçmişi olan, basit bir ihlalden öte bir doping programı kapsamında birden çok kez doping yaptığı tespit edilmiş bir sporcu devşirildi.
Guliyev, 2022 yılında Türkiye adına yarışmaya başladı ve aynı yıl Cezayir’de düzenlenen 19. Akdeniz Oyunları’nda kadınlar 800 metrede altın madalya kazandı.
Guliyev Akdeniz Oyunları ve İslami Dayanışma Oyunları dışında hiçbir organizasyonda iyi bir performans sergileyemedi. Akdeniz Oyunları ve İslami Dayanışma Oyunları’nın dünyadaki yerlerini ise anlatmaya gerek yok.
2024 yılında, Guliyev’in Türk vatandaşlığına geçmesini sağlayan Londra Olimpiyatları ikinciliği iptal edildi.
CAS Dopingle Mücadele Dairesi (CAS ADD), numunesinde yasaklı maddeler ATD ve boldenone tespit edilen Guliyev’e dört yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. CAS ADD, 2017 yılında verilen iki yıllık cezayı dört yıllık cezadan indirdi.
CAS ADD, Guliyev’in 17 Temmuz 2012 ila 20 Ekim 2014 tarihleri arasında elde ettiği derecelerin ve bu dereceler sayesinde elde edilmiş ödül, derece, madalya, puanların iptaline karar verdi.
Guliyev, CAS ADD’nin kararına itiraz etti.
İtirazı değerlendiren CAS temyiz kurulu heyeti, Guliyev’in itirazını reddetti.
Atletizm Dürüstlük Birimi’nin (Athletics Integrity Unit) CAS kararı ile ilgili açıklaması için tıklayın)
CAS’ın kararının ardından, Guliyev 2012 Londra Olimpiyatları’nda kazandığı gümüş madalyayı iade edecek.
TÜRKİYE’DE GARİP İŞLER DÖNÜYOR
Guliyev, iki yıl daha aramızda olmayacak.
Peki Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Atletizm Federasyonu ile Guliyev’in lisanslı olduğu kulüp İBB Spor Kulübü ne yapacak?
Ekaterina Guliyev, hangi şartlarla Türk vatandaşlığına geçmeyi kabul etmişti? Ona hangi menfaatler taahhüt edilmişti? Bu ödemeleri hangi kurum üstlenmişti?
Bugüne kadar Guliyev’e ne kadar ödeme yapıldı?
İBB Spor Kulübü Guliyev’e ne kadar ücret veriyordu?
En önemli soru: Kim doping faili Guliyev’i devşirmeyi akıl etti?
Doping cezası almış bir atleti devşirmek şuursuzluk. Bu devşirme operasyonunun görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu bile ileri sürebiliriz. Doping yapmış, sicili bozuk bir sporcuyu göz göre göre devşirmek, sporcuya ve belki teknik ekibine maddi menfaat sağlamak kamu zararı oluşturur ve görevi kötüye kullanma suçudur.
Yetkililere sormalı:
– CAS’ın 23 Mayıs 2025 tarihli kararından sonra Ekaterina Guliyev’in sözleşmesini, sözleşmelerini feshedecek misiniz? Guliyev’den tazminat isteyecek misiniz?
– Yoksa, Guliyev, cezası bitince yine size mi sığınacak?
YENİ DALGA GELİYOR
Bugün dünya kamuoyu Türkiye’nin dört Jamaikalı ve bir Kenyalı atleti yüksek menfaatler karşılığında devşireceği iddiasını tartışıyor. Sporcuların her birine 500.000 Dolar imza parası verileceği, yüksek ücret ve primler ödeneceği iddia ediliyor.
Bu iddia ile ilgili yazımı okumak için tıklayın.
Bu yeni devşirme operasyonunu kim yapıyor?
Guliyev Operasyonu’ndan ders almadılar mı?
Yoksa işin içinde başka iş mi var?
Kimin cebine ne kadar girecek?

Yorumunuzu Paylaşın