Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto istifa etti.
Oto, federasyonun internet sitesinde yayınlanan istifa duyurusunda herhangi bir sebep belirtmedi. Medyada çıkan haberlere göre, Oto, istifa kararını daha önce aldığını, sezonun bitmesini beklediğini açıklamış.
BAKANLIK, OTO’NUN FİŞİNİ ÇEKMİŞ MİYDİ?
Oto’nun federasyon başkanlığından istifa etmesinden yaklaşık iki hafta önce, 7 Mart tarihinde, Erzurum Ajans gazetecisi Onur Sağsöz, Ali Oto‘nun yetkilerinin elinden alındığı ve federasyona kayyım atanacağı iddiasını ileri sürmüş.
Sağsöz, 11 Mart tarihinde kaleme aldığı “Devlet Senden Kurtulmanın Hesaplarını Yapıyor” başlıklı yazısında, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Oto’nun defterini kısa süre içinde kapatacağını, Oto’nun Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya ile ters düştüğünü, bazı usulsüzlük iddiaları olduğunu, federasyona kayyım atanabileceğini iddia etmiş.
Usulsüzlük iddiaları var ise, Bakanlık bunun peşine düşmeli.
Oto, istifa ederek, soruşturulmaktan kurtulamaz. Bakanlık bu iradeyi gösterir mi bilinmez.
SEZON HENÜZ SONA ERMEDİ
Oto, istifa kararını daha önce aldığını ama sezonun bitmesini beklediğini söylemiş.
Oto’nun bu gerekçesi doğru değil.
Oto’nun istifasının zamanlaması, Oto’nun iddiasıyla örtüşmüyor.
Türkiye Kayak Federasyonu, sezonu “1 Temmuz – 30 Haziran dönemini kapsayan zaman aralığı” olarak kabul belirlemiş (Türkiye Kayak Federasyonu Sporcu Lisans, Vize ve Transfer Talimatı md. 4-ı) Sezonun bitmesine üç aydan uzun zaman var.
Oto, federasyonun yarışma takvimindeki son yarışın bitmesini beklediğini iddia etmiş ise, o iddia da doğru değil. Federasyonun internet sitesinde 2024-2025 Sezonu Yarışma Takvimi’nde ise federasyonun son faaliyeti 13-15 Mayıs’ta gerçekleşecek Tekerlekli Kayak Türkiye Şampiyonası olarak görünüyor.
Uluslararası Kayak ve Snowboard Federasyonu’nun (The International Ski and Snowboard Federation) faaliyet takviminde ise sezonun son yarışı 8 Haziran tarihinde sona eriyor.
ALİ OTO, MALİ GENEL KURULUNDAN SONRA KAYGILANDI MI?
Türkiye Kayak Federasyonu’nun mali genel kurulu geçen sene, 11 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşti. Genel kurulda 01.01.2022-30.03-2024 dönemi Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ile 01.01.2022-31.03.2024 Denetim Kurulu Raporu oy çokluğu ile ibra edildi.
İbra etmeyen delege sayısını, bu delegelerin genel kurulun iptali davası açıp açmadıklarını bilmiyorum.
Türkiye Kayak Federasyonu’nun 2016 yılında gerçekleşen mali genel kurulu Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Geçen sene yapılan mali genel kurulun iptali için dava açıldı ise, mahkeme bu sene bitmeden karar vermeyebilir.
İbra kararının oy çokluğu ile alınması, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Ali Oto’ya destek verdiğini gösteriyor.
Türkiye Kayak Federasyonu Denetim Kurulu’nda beş (5) üye görev alıyor. Bunların üçünü Gençlik ve Spor Bakanlığı atıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Baş Müfettişi Cevat Taş’ın başkanlığı üstlendiği Türkiye Kayak Federasyonu Denetim Kurulu,Türkiye Kayak Federasyonu’nun mali işlemlerini mevzuata uygun bulmuş; gelir, gider, varlık ve yükümlülüklere ilişkin hesap ve işlemlerin doğruluğunu teyit etmiş, mali sistem ve tabloları güvenilir bulmuş.
Peki Gençlik ve Spor Bakanlığı, federasyonda görevlendirdiği müfettiş ve personelinin raporuna güveniyor mu?
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, federasyonun mali genel kuruldan sonra denetlenmesi için denetim elemanlarını görevlendirdi mi? Bak, yönetim kurulunun, genel kurul tarafından ibrası yönetim kurulunun denetim sonucu ortaya çıkacak sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını biliyor olmalı. İbra kararı, Ali Oto ve yönetim kurulunu kurtarmıyor.
KAYYIM MI ATANACAK?
Ali Oto istifa etmeseydi, Türkiye Kayak Federasyonu’nun seçimli genel kurulu, 2026 Kış Olimpiyatları’nın (Milano Cortina 2026) bitiminden (22 Şubat 2026) itibaren üç ay içinde yapılacaktı.
Medyada, Türkiye Kayak Federasyonu’na kayyım atanacağı iddia ediliyor.
Bu iddia doğru değil.
Federasyona kayyım atanamaz.
Federasyon başkanı istifa ettiğinde, en geç altmış gün içinde seçim yapılması şartıyla federasyon başkanlığı görevi yönetim kurulu tarafından seçilecek bir yönetim kurulu üyesi tarafından yürütülür.
Türkiye Kayak Federasyonu yönetim kurulu, başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yerine kalan süreyi tamamlayacak yeni yönetim kurulunu seçmek üzere en geç altmış gün içinde seçimli olağanüstü genel kurulu toplayacak.
Sormadan edemiyorum. Madem Ali Oto istifa edecekti, neden bugünü bekledi?

Yorumunuzu Paylaşın