2015 yılında yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği‘nde belli müsabakalarda başarılı olan milli sporculara sınav şartı aranmaksızın beden eğitimi alanında aday öğretmenliğe atanma imkânı sağlanmıştı.
Bugün Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile, sınavsız beden eğitimi alanında aday öğretmenliğe başvurabilecek milli sporcuların kapsamı genişletildi. (Güncel yönetmelik için tıklayın.)
Söz konusu değişiklik ile, millî sporculardan;
a) Olimpiyat Oyunları veya Paralimpik Oyunlarda ferdî veya takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenler,
b) Millî sporcu belgesine konu olan müsabakanın oynandığı tarihte olimpiyat oyunları programında yer alan spor dallarının Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında büyükler ve alt yaş kategorilerinde ilk üç dereceye girenler,
c) Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen yaz-kış gençlik olimpiyat oyunlarında ferdî veya takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenler,
ç) Universiad Oyunları, Akdeniz Oyunlarında olimpik branşlarda ferdî veya takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenler,
d) (b) bendinde belirtilen yarışmalar ile bu yarışmalara ilişkin eleme müsabakaları ile eleme grup müsabakalarında takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek millî sporcu belgesi almış olanlar,
e) Deaflimpik Oyunlarında ferdî veya takım müsabakalarında ilk üç dereceye girenler,
f) Uluslararası Olimpiyat Komitesinin tanıdığı spor dallarının büyükler ve alt yaş kategorilerinde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında ilk üç dereceye girenler,
öğretmenlik için aranan genel ve özel şartları taşımaları kaydıyla, 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendinde öngörülen sınav şartı aranmaksızın beden eğitimi alanında aday öğretmenliğe atanmak üzere başvuruda bulunabilecekler.
***
Bu liste bazı yaş kategorileri için genişletişmiş; bazı turnuvalar ise kapsam dışı bırakılmış.
- 2105 yılında yayımlanan yönetmeliğe göre, Uluslararası Askerî Sporlar Konseyince yapılan Dünya veya Avrupa şampiyonalarında ilk üç dereceye girenler de sınavsız aday öğretmenliğe başvurabiliyorlardı. Bu şampiyonalar yeni listede yer almıyor.
- Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen yaz-kış gençlik olimpiyat oyunları listeye eklendi.
- Deafolimpik Oyunları eklendi.
- Değişiklik ile, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında büyükler ve alt yaş kategorilerinde ilk üç dereceye girenlere hak veriliyor. Değişiklikten önce “büyükler, gençler ve ümitler” kategorilerinde ilk üç dereceye girme şartı vardı. Yönetmelik “alt yaş kategorileri” olarak değiştirildi ve böylece kapsam genişletildi.
***
Bu listede devletin yere göğe sığdıramadığı büyük organizasyon yer almıyor.
Neden bu listede İslami Dayanışma Oyunları yok?
***
Bu yönetmelikte doping, şike gibi sportif suçlardan ötürü idari ve/veya adli ceza alanların öğretmen olamayacağı düzenlenmeliydi.
Maalesef Aslı Çakır Alptekin, Süreyya Ayhan Kop, Nevin Yanıt gibi doping cezası alan sporcular mevzuattaki boşluk sebebiyle beden eğitimi öğretmeni olabildiler.
Türkiye’de dopingçi sporcular beden eğitimi öğretmeni olabiliyor; isimleri spor tesislerine veriliyor.
Yazık!
***
Yönetmelik değişikliği ile, yaş kategorilerinin genişletilmesini yanlış buluyorum.
Aday öğretmenliğe başvuracakların, başvuru zamanında aktif sporcu olmaları gerekir.
Yıllar önce yıldızlar kategorisinde derece yaptıktan sonra sporu bırakan biri, yıllar sonra aday öğretmenliğe başvurabilir. Bu durum, sınavsız öğretmen atamanın amacına aykırıdır.
En az Gençler kategorisinde derece elde etmiş sporculara aday öğretmenliğe başvuru hakkı verilmelidir.
***
Yönetmelik değişikliği ile, Millî sporcu belgesine konu olan müsabakanın oynandığı tarihte olimpiyat oyunları programında yer alan spor dallarının Dünya ve Avrupa Şampiyonaları ile ile bu yarışmalara ilişkin eleme müsabakaları ile eleme grup müsabakalarında takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek millî sporcu belgesi almış olanlara aday öğretmenlik yolu açıldı.
Bu düzenleme eksik, aynı zamanda ayrımcı.
Olimpiyat Oyunları için de eleme müsabakaları, Olimpiyat Oyunları’na özel kota müsabakaları düzenleniyor. Bu müsabakaların listede olmaması büyük eksik.
Üstelik ferdi yarışan sporculara da aynı hak tanınmalıydı. Bireysel spor dallarının Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında ve bu yarışmalara ilişkin eleme müsabakalarında en az on kez Türkiye’yi temsil eden milli sporculara da bu hak verilmeliydi!
***
Kişisel kanaatim, öğretmenliğe başvuru şartlarını bu kadar basit, kolay hale getirmek yanlış. Sadece önemli dereceler elde eden sporculara bu hak verilmelidir.
EK: Bir meslektaşım Linkedin’de aşağıdaki yorumu paylaştı. Kendisine katılıyorum:
”d) (b) bendinde belirtilen yarışmalar ile bu yarışmalara ilişkin eleme müsabakaları ile eleme grup müsabakalarında takım sporlarında en az on kez ülkemizi temsil ederek millî sporcu belgesi almış olanlar,
Bu madde ferdi sporcuları dışlayan, çabalarını hiçe sayan bir düzenlemedir. Atletizmde dünya 4. Sü olduğunuzda atanamıyorsunuz ama Hentbol avrupa elemelerinde maça 10 kere çıkmanız yetiyor.
İptali istense bu maddeden atanacak sporcularımıza yazık. Bakanlık mevzuatını hazırlayanlar bir fevkalade metne daha imza atmışlar👏👏👏👏”
Yaş şartında hiçbir sınırlama olmaması da yanlıştır. Yıldızlar kategorisinde elde edilen dereceler dikkate alınmamalıdır. Büyükler ve Gençler kategorileri esas alınmalıdır.
Yıldızlar katagorisinde dünya veya Avrupa şampiyonlarını hiçe saymak emeğe saygısızlıktır.