Profesyonel Futbolcular Derneği, İnternet sitesinde ““KOLAYDIR” TÜRKİYE’DE FUTBOL…” başlıklı bir yazı yayınladı.
Bu yazı, derneğin Twitter adresinde ‘“Türkiye’de futbolcu olmak çok kolay” diyenlere…‘ başlıklı bir tweet ile duyuruldu.
Sitedeki yazının ve ilgili tweetin silinmesi ihtimaline karşı, o yazıyı sizinle paylaşıyorum.
Türkiye’de futbol dünyası içinde her zaman tartışma konusu olan ve sürekli “ne kadar zor olabilir ki?…” bakış açısıyla lanse edilen futbolcu olmaya dair güzel bir yazı paylaşmak istedik.
Bir üyemiz tarafından bize ulaştırılan ve “Türkiye’de futbolcu olmanın” zorluklarını aktaran cümlelerde futbolcu kardeşlerimiz ile büyüklerimizin ne anlatmak istediğimizi sonuna kadar anlayacaklarını bildiğimizi, “futbolcu olmak çok kolay” bakış açısına sahip olanların ise bu düşüncelerini bir kez daha gözden geçirmelerini sağlayacak yazımız aşağıdaki şekildedir…
Bu yazı kamuoyunda büyük tepki gördü. Sosyal medyada ve Ekşi Sözlük‘te sert eleştiriler paylaşıldı.
PFD’nin böyle bir yazıyı yayınlamasına anlam veremedim. Kamuoyunda futbolculara karşı olumsuz bir algı varken, kimse futbolcuların işçi olduklarını bilmezken, Süper Lig ve milli takımdaki futbolcular her gün bir başka skandala karışırken neden böyle bir metin yayınlandı?
PFD’nin yayınladığı metin futbolcuların düşük eğitim seviyesini, bilinçsizliğini ve hatta şımarıklığını ortaya koymuş.
Oysa futbolcuların daha büyük sorunları var. Doğrudan futbolun özel doğasından ve Türkiye’deki yapılanmadan kaynaklanan sorunlar yerine, kamuoyunun tepki göstereceği basit sorunların yazılması, PFD’nin dar vizyonunu ifşa etmiş.
PFD, “bu yazı bir üyemizden geldi” diyerek kendisini savunamaz. O metni kurumsal siteden yayınlayanlar, metnin altına imza atmış olurlar.
PFD’den daha kapsamlı ve kamuoyunu şok edici bir yazı yayınlamasını beklerdim.
PFD’nin elinde büyük bir veritabanı var. FIFPro’nun hazırladığı “Profesyonel Futbolda Çalışma Koşulları” Raporu’na PFD de destek vermişti. PFD, birçok futbolcu ile görüşmüş ve anket doldurtmuştu. PFD, bu raporda belirtilen sorunları bugüne kadar kamuoyu ile paylaşmadı. Hazır fırsat gelmişken, bu hafta rapordan bahsedebilirdi. Ne yazık ki PFD yine kaçak güreşmeyi tercih etti.
Neden PFD, FIFPro Raporu’nda yer verilen sorunları Türkiye gündemine taşımadı? Aşağıdaki sorunların tartışılması gerekmez miydi?
- Futbolcular yeterli eğitim alamıyorlar. Çoğu futbolcu eğitimlerine devam edemiyor.
- Futbolcuların önemli bölümü, asgari ücretin altında ücret alıyorlar.
- Futbolcular, aylarca maaşlarını alamıyorlar. Maaşlarını, maç başı ücretlerini talep eden futbolcular tehdit ediliyorlar, kadro dışı bırakılıyorlar. Birçok futbolcu, maaşlarını kulüplerinde bırakıp ayırılıyorlar.
- Sözleşmeler genelde kulüpler lehine ve hukuka aykırı hükümler içeriyor. Futbolcular bu sözleşmeler sebebiyle mağdur oluyorlar.
- Futbolculara sözleşmelerinin kopyaları verilmiyor. Çoğu futbolcu, sözleşmenin içeriğinden yeterli biçimde haberdar olmuyor.
- Futbolcular, kulüplerinin yöneticileri tarafından tehdit ediliyorlar. Yöneticiler, futbolcuları taciz ediyorlar.
- Futbolcular hukuka aykırı şekilde kadro dışı bırakılıyorlar. A takım ile antrenman yapmaları engelleniyor. Tek başlarına, zor koşullarda antrenman yapmak zorunda kalıyorlar. Böylece futbolcuların yola gelmesi (!) amaçlanıyor.
- Futbolcular, rızaları dışında başka kulüplere gönderiliyorlar.
- Futbolcular, rızaları dışında, kulüpleriyle sözleşme uzatmak zorunda kalıyorlar.
- Futbolcuları koruyan hukuki düzenlemeler yok denecek kadar az. Çoğu federasyon, futbolcuları koruyacak düzenlemeler yapmaktan imtina ediyor. Birçok federasyon, FIFA’nın iç hukuka geçirilmesini zorunlu tuttuğu düzenlemeleri kaleme almadı. Türkiye Futbol Federasyonu, FIFA’ya karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi, Talimatları hem FIFA hem de Türk mevzuatına aykırı.
- Çok az sporcunun kendi imaj hakları var. Kulüpler, futbolcuların etinden ve sütünden faydalanıyorlar.
- Futbolcular ciddi biçimde ayrımcılığa uğruyorlar. Futbolcular her türlü şiddete maruz kalıyorlar. Zorbalık ve taciz kural olmuş. Futbolcular tehdit ediliyorlar. Kulüp yöneticileri, takım arkadaşları, rakip oyuncular ve taraftarlar sık sık futbolcuları rahatsız ediyorlar.
- Genç futbolculara yönelik koruma programları yok.
- Futbolcular sık sık şike, teşvik primi teklifleri alıyorlar. Futbolculara bu konularda ne yapmaları gerektiği öğretilmiyor. Kulüplerin aylarca ödeme yapmamaları, karşı tarafın tehditleri futbolcuları şike tekliflerini kabul etmeye zorlayabiliyor.
PFD yöneticileri artık şapkalarını önlerine alıp düşünmeliler. Bu derneği gerektiği gibi yönetmediklerini kabul etmeliler. Derneği FIFPro ve FIFPro’ya üye diğer dernekler gibi bir yapılandırmak için harekete geçmeliler. Futbolcuların gerçek sorunlarına gerçek, sürekli, kurumsal çözümler bulmak için çalışmalılar. Herkese laf yetiştirmek yerine, sorumluluk almayı öğrenmeliler. Türkiye Futbol Federasyonu’na, Kulüpler Birlikleri’ne karşı hak mücadelesine başlamalılar.
PFD’den böyle bir duruş bekliyor muyum? Maalesef, HAYIR.
Sivil toplum örgütleri, sosyal medyada yönetilmez. Belki PFD’de yönetim değişikliği zamanı gelmiştir. Derneği, eski futbolcular yerine, profesyonellerin yönetmeleri gerekiyor.
BJK’li futbolculara bir dönem zorla melemen yediriliyordu…