Futbol dünyasında kadro dışı bırakma uygulaması futbolcuları mağdur ediyor. Alacaklarını talep eden, teknik direktörle anlaşamayan, yasal süre içinde başka kulüplerle görüşen futbolcular herhangi bir haklı gerekçe olmadan kadro dışı bırakılıyorlar.
Kadro dışı bırakma uygulaması, yavaş yavaş yargıya taşınıyor. Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), bu uygulamaya karşı çıkıyor. FIFA, UEFA ve CAS’ın merkezlerinin bulunduğu İsviçre’de Federal Mahkeme, kadro dışı uygulamanın ölçüsüz bir yaptırım olduğuna ve bu uygulamaya maruz kalan futbolcuların sözleşmelerini haklı sebeple feshedebileceğine karar verdi.
Bu uygulama ile ilgili en çarpıcı gelişme Belçika’da yaşandı. Belçika Oyuncular Birliği, Belçika’nın iki ligi ile masaya oturdu ve taraflar arasında toplu sözleşme imzalandı. Bu sözleşme ile, kadro dışı bırakma uygulaması tarihe karıştı.
Sözleşmenin detayları şöyle:
- Bundan böyle kulüpler futbolcuları lig maçları oynayan kadro ile antrenman yaptırmak ve futbolcuları maçlar için hazır bulundurmak zorunda olacak.
- Kulüpler, sadece sakatlanan veya sakatlık sonrası iyileşme sürecindeki futbolcuları tek başlarına çalıştırabilecek.
- Kulüpler, tek başına çalışacak futbolcuya nezaret etmek üzere teknik ekibin uzman antrenörünü görevlendirmek zorunda kalacak.
- Kadro dışı çalışan futbolcuya iş saatleri içinde antrenman yapma imkanı sağlanacak. Futbolcu, sabahın köründe veya gece saatlerinde antrenman yapmayacak.
- Kadro dışı bırakılan veya genç takımla çalışmaya zorlanan futbolcu sözleşmesini haklı sebeple feshedebilecek.
“SÖZLEŞMENİZE ÖZEL HÜKÜMLER YAZDIRIN”
Dünya Profesyonel Futbolcular Federasyonu (FIFPro) Hukuk Kurulu Başkanı Wil van Megen, benzer toplu sözleşmelerin bulunmadığı ülkelerde top koşturan futbolculara seslendi.
Wil van Megen, kulüplerle yapılan sözleşmelere “kadro dışı bırakmaya”, “zorbalığa” ve “tacize” karşı koruma sağlayacak hükümler yazılması konusunda uyardı.