Türkiye Atıcılık Federasyonu Milli Takım Belirleme Kriterleri, 14.03.2025 tarihinde Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinde federasyonun mevzuat sayfasında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu mevzuatın bir özelliği var.
Türkiye’de spor federasyonlarının Talimatları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanarak yürürlüğe giriyor.
Türkiye’de birçok spor federasyonu, Bakanlık denetiminden kaçınmak için genel düzenleyici işlemlerini “Talimat” yerine başka isimlerle adlandırıyor. Böylece yönetim kurulunun kabul ettiği genel düzenleyici işlemler Bakanlığa gönderilmeden, bu işlemler Bakanlığın sitesinde yayınlanmadan yürürlüğe giriyor.
Maalesef Gençlik ve Spor Bakanlığı da bu kötü uygulamaya çanak tutuyor.
Aslında federasyonların genel düzenleyici işlemleri nasıl isimlendirdiklerinin önemi yok. Talimat dışında, örneğin “Kriterler”, “Regülasyon”, “Reglaman” gibi ifadeler kullanılsa bile, yönetim kurullarının kabul ettiği mevzuat Talimat niteliğinde. Bu mevzuat, Bakanlığın sitesinde yayımlanmadıkça yürürlüğe girmez.
Spor federasyonların yönetim kurullarında ve diğer kurullarında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın üst düzey yöneticileri, genel müdür yardımcıları, Bakanlık hukuk müşavirleri, avukatlar görev alıyorlar. Federasyon genel sekreterleri genellikle Bakanlık görevlileri, personeli arasından atanıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın spor federasyonları yönetim kurulların kabul ettiği mevzuatı, Talimat değişikliği niteliğindeki kararlarını bilmemesi mümkün değil. Nedense Bakanlık, kabul ettikleri mevzuatı Bakanlığa göndermeyen spor federasyonları yönetim kurullarına ses çıkarmıyor. Mevzuata açıkça aykırı davranan yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma açılmıyor. Bu üyeler cezalandırılmıyor.
Türkiye Atıcılık Federasyonu’nu şeffaf yönetimi sebebiyle kutlarım.
Milli takım belirleme kriterlerinin şeffaf şekilde yayınlanması çok önemli.
Kriterleri okurken bir husus dikkatimi çekti.
Kriterler’de “Olimpik A Takımı”nın, “olimpiyat havuzu kadroları”nın nasıl belirleneceği açıklanmamış.
Paralimpik takım için ise detaylı kriterler belirlenmemiş. Teknik Kurul paralimpik takımı bir şekilde belirliyecek Sonra bu sporcular Teknik Kurulun keyfi görüşüne göre bir sene boyunca seçmelere tabi tutulmadan uluslararası müsabakalara katılabilecekler.
Paralimpik takımın bu şekilde keyfi belirlenmesi doğru değil.
Elbette bu kriterleri en iyi atıcılık sporu, uluslararası federasyonun faaliyetleri, müsabakaların nitelikleri hakkında bilgi sahibi olanlar değerlendirebilir. Umarım bu kişiler kriterleri şeffaf şekilde, atıcılık kamuoyunun öğrenmesini sağlayarak değerlendirir ve federasyona geridönüş yaparlar.

Yorumunuzu Paylaşın