Altılı Masa olarak adlandırılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokrat Parti (DP), Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin kurduğu koalisyon bugün Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyu ile paylaştı.
Bu metinde spor ile ilgili projeler, taahhütler de yer alıyor. Bunları önceki yazımda paylaştım.
Mutabakat Metni’nde bir husus çok dikkat çekici.
Altılı Masa, sporla ilgili politikasını e-spor üzerine kurgulamış.
Mutabakat metninde adı geçen tek spor dalı, e-spor.
Sadece e-spor ile ilgili politika oluşturulmuş.
Altılı Masa’nın e-spor aşkının sebebi, kaynağı nedir? Neden metinde sadece e-spora yer verildi?
Bütün spor dallarının ortak sorunları var iken, Altılı Masa’nın sadece e-spor ile ilgilenmesi vizyon yoksunluğunu ortaya koyuyor.
Altılı Masa’nın e-spor sektörü ile ilgili taahhütleri aşağıdadır:
- Turizm, ulaştırma ve dağıtım, haberleşme, medya, oyun, e-spor ve emlak sektörlerinde yeni nesil iş modellerine yönelik özel destekler kurgulayacağız.
- Turizm, ulaştırma, dağıtım, haberleşme, medya, oyun, e-spor ve emlak sektörlerinde çevrim içi ve çevrim dışı hizmetleri birlikte sağlayan, yurtiçi ve yurtdışında geniş bir piyasaya kısa sürede ulaşabilen iş modellerine ve girişim sermayesi şirketlerine özel destekler sağlayacağız.
- E-spor için kurulan derneklere, takımlara diğer spor alanlarında olduğu gibi destek sağlayacağız.
- E-spor takımları ve derneklerinin Türk vatandaşı e-sporculardan kurulu olmak kaydıyla uluslararası turnuvalardaki başarılarını ödüllendirme sistemiyle teşvik edeceğiz.
- E-Spor sektörünü güçlendirmek amacıyla teknik altyapı, bu alandaki yatırımlar, eğitim, antrenör yetiştirme, fuar ve tanıtım, başarılı olmuş olan sporcuların desteklenmesi ve benzeri alanlarda gerekli düzenleme, destek ve teşvikleri hayata geçireceğiz.
- Mevzuattaki yetersizlik sebebiyle e-spor sektöründe yaşanan sorunları gidermek ve sektördeki zorbalık, hile ve şikeyi engellemek amacıyla gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
- E-spor şampiyonalarını Türkiye’de yapacağız.
Bu taaahhütleri okurken aklıma birkaç soru geldi:
- E-spor dışındaki spor branşlarında yeni nesil iş modelleri yaratılamaz mı?
- Türkiye’de e-spor derneği kaldı mı? Bu dernekler spor kulübü veya spor anonim şirketine dönüştürülmedi mi?
- Başarılı e-spor takımlarına destek için neden bu takımların sadece Türk sporculardan kurulu olması aranıyor? Diğer spor dallarında uluslararası turnuvalarda başarılı olan spor kulüplerine destek için takımların sadece Türk sporculardan oluşması gerekmiyor.
- Neden sadece e-spor sektörünü güçlendirmek amacıyla teknik altyapı, bu alandaki yatırımlar, eğitim, antrenör yetiştirme, fuar ve tanıtım, başarılı olmuş olan sporcuların desteklenmesi ve benzeri alanlarda gerekli düzenleme, destek ve teşvikler hayata geçirilecek? Neden diğer spor dallarında benzer çalışmalar yapılmayacak? E-sporu özel kılan nedir?
- Zorbalık, hile, şike sadece e-spor sektöründe mi var? Neden sadece e-spor sektöründeki zorbalık, hile ve şikeyi engellemek amacıyla gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek?
- Türkiye’de espor şampiyonaları düzenlenmiyor mu? Şampiyona düzenlemek marifet mi?
- Türkiye’de büyük uluslararası şampiyonalar (Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, vs.) düzenlenmeyen onlarca spor dalı var. Neden bu spor dallarının şampiyonalarının da Türkiye’de düzenlenmesi taahhüt edilmiyor?
E-spor ile ilgili taahhütleri kaleme alanlar büyük ihtimalle e-spor şirketlerinin, kulüplerinin yöneticileri yahut bu tüzel kişilerle menfaat ilişkileri var. Zira bu kişiler sporcuları korumayı akıllarına getirmemişler.
E-spor sektöründe yapımcı ve oyunları düzenleyen şirketler, kulüpler sporcuları sömürüyor.
Çocuk sporcular korunmuyor.
Türkiye Espor Federasyonu, sporcuların haklarını koruyan asgari ve zorunlu sözleşme koşullarını barındıran tip sözleşme hazırlamadı.
Sporcuların sözleşmeleri bir anda feshedilebiliyor. Sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların şirketler tarafından oluşturulmuş tahkim kurulları tarafından çözümlenmesi öngörülüyor. Sporcular mahkemeye başvuramıyor.
Turnuvalarda meydana gelen disiplin suçları -hukuka aykırı şekilde- şirketler tarafından soruşturuluyor. Sporcuları şirketler cezalandırıyor.
Yukarıda sadece birkaç sorun yazdım. Maalesef Ortak Mutabakat Metni’nde bu sorunları giderecek öneriler yer almıyor. Bunun sebebi belli: Metni kaleme alanlar işveren vekili gibi davranmışlar. Sadece işverenlerin sorunları ile ilgilenmişler.
Altılı Masa’nın duyurduğu Ortak Politikalar Mutabakat Metni, genel olarak spor politikası açısından kısır, eksik. Bu metinde vizyon yok.
Mutabakat Metni’nde sadece e-spora yer verilmesi ise, belli kişi ve kurumlara ayrıcalık tanınması amacını ortaya koyuyor. E-spor şirketleri Altılı Masa nezdinde ciddi lobi yapmış. Her dediklerini metne işletmişler. Onları tebrik ediyor ama Altılı Masa’nın yetkililerini kınıyorum.