2019 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi, 31 Aralık 2018 tarihli Resmî Gazete’nin 4. Mükerrer Sayısı‘nda yayımlandı. Tarife 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu tarife, spor camiası için önemli.

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu‘nun yürürlüğe girmesi ile, kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline geldi. Spor sektöründe kulüpler ile antrenörler, kulüplerle sporcular arasında sözleşmeden doğan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulması gerekiyor.

Ayrıca iş uyuşmazlıkları dışında özellikle kulüplerin, spor federasyonlarının taraf olacağı ticari davalar için de öncelikle arabuluculuğa başvurulması gerekiyor (6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu md. 5/A). Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun ile Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklik ile, Türk Ticaret Kanunu’nun 4’üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline getirildi.

İş Mahkemeleri Kanunu’nda iş hukukunda zorunlu arabuluculukla ilgili hükümler yer alıyor. Ayrıca 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu‘nda yapılan değişiklikle, bu kanunda zorunlu arabuluculuğa ilişkin hükümlere (md. 13/A) yer verildi.

2019 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’nde iş davaları ve ticari davalar için farklı ücretler öngörülüyor.

Zorunlu arabuluculuk söz konusu olduğunda kanun tarafların arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşıp anlaşamamalarına göre ayrım yapıyor.

Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanacak. Bu durumda ücret, Tarifenin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamayacak.

Anlaşma halinde ödenecek ücrete ilişkin tablo aşağıdaki gibidir.

2019 Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Tablosu

 

Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde, iki saatlik ücret tutarı Tarifenin Birinci Kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenecek. İki saatten fazla süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâlinde ise iki saati aşan kısma ilişkin ücret aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde uyuşmazlığın konusu dikkate alınarak Tarifenin Birinci Kısmına göre karşılanacak. Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen ve taraflarca karşılanan arabuluculuk ücreti, yargılama giderlerinden sayılacak.

Tarifenin birinci kısmına göre ödenmesi gereken ücretler aşağıda açıklanmıştır:

  • Ticari uyuşmazlıklarda; taraf başına,

Bir saati (üç saate kadar) 330 TL,

Takip eden her saat için 255 TL.

  • İşçi-işveren uyuşmazlıklarında; taraf başına,

Bir saati (üç saate kadar) 170 TL,

Takip eden her saat için 120 TL.

Spor federasyonları, kulüpler, antrenörler, sporcular ve onlarla hukuki ilişki kuran gerçek ve tüzel kişilerin zorunlu arabuluculuk konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunlu arabuluculuğa tabi uyuşmazlıklarda arabuluculuğa başvurulmadan dava açılması zaman ve para kaybına sebep olacak.

Kanuna göre, arabulucular bir listeden atanacak. Bununla birlikte, uyuşmazlığın tarafları da listelerde kayıtlı arabulucular arasından bir arabulucuyu seçebilirler. Kanun, tarafların arabulucu seçmesini engellemiyor.

Zorunlu arabuluculuk sürecinde spor hukuku uzmanı arabulucuların deneyiminden faydalanılmasını tavsiye ediyorum. Spor hukukunu bilen, spor sektörünü yakından tanıyan arabulucular, taraflar arasında iletişimi kurmak ve tarafların çözüme ulaşması konusunda daha başarılı olacaklardır. Bu arabulucular tarafların anlaşmaları halinde anlaşmanın uluslararası spor hukuku kurallarına ve Türk hukukuna uygunluğunu denetleyecek altyapıya sahip olacaklar.

Arabuluculuk, Türk spor dünyasına hayırlı olsun.

Yorumunuzu Paylaşın

SON YAZILAR